Szexbotrány a török ellenzéknél

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hat vezető tisztviselő lemondott a Nemzeti Mozgalom Párt (MHP) éléről azt követően, hogy egy csoport megfenyegette őket, ha posztjukon maradnak, nyilvánosságra hozza az őket érintő szexfelvételeket. A Más Idealizmus nevű társaság elsőként Devlet Bahceli pártelnöknek adott május 18-ig haladékot, hogy vegye a kalapját, majd fenyegetését megfejelte a határidő lejárta előtt néhány órával, s további hat személy távozását követelte. Mikor az említett hét politikus nem volt hajlandó távozni, egy rövid videót tett elérhetővé az internetes oldalán, az érintettek pedig egymás után beadták lemondásukat, ám Bahceli nem tartozott közéjük. Velük együtt így tíz MHP-vezető távozott a pártból rövid idő alatt, hiszen a szexvideókkal való fenyegetés hatására korábban már négyen lemondtak.
A politikusok szerint egy szó sem igaz az érintettségükből, csak meg akarták akadályozni, hogy a politikai célú összeesküvés még több kárt okozzon a pártnak. Ahmet Deniz Bölükbasi, aki a párt helyettes vezetői posztjáról mondott most le, azt állította, kül- és belföldi „sötét erők” állnak az események hátterében.
Az MHP szélsőjobboldali ideológiát követő párt, amely korábban a hírhedt Szürke Farkasok terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban. Jelenleg 71 képviselője ül a török törvényhozásban, a legutolsó választásokon 14,3 százalékot szerzett. Összeesküvés-elméletek szerint az MHP szexbotrányát a 2002 óta egyeduralkodó Igazság és Jólét Pártja (AKP) szervezte meg, amelynek az a célja, hogy a szélsőjobboldali társaság ne tudja megszerezni a parlamenti részvételhez szükséges 10 százalékos szavazatarányt. Ebben az esetben ugyanis az AKP számára csak a Köztársasági Néppárt (CHP) jelentene bizonyos vetélytársat, s jó eséllyel megszerezné a parlamenti helyek kétharmadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.