Szezon előtti találkozások

Mielőtt beüt a nyári uborkaszezon, és mindenki egy légkondicionált sarokba menekülne, találkozzunk egy jó pohár bor mellett – városunk lakóival, művészeinkkel vagy akár az ismeretlen ismerősökkel, a szomszédainkkal. Ismét megrendezik az üdítően ható szomszédünnepet, Kaposvár méltán híres képzőművészei köré szervez fesztivált, Budapest palotanegyedében is piknikezhetünk a hét végén, Debrecen pedig Simonyi óbesterre emlékezik.

Munkatársainktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palotapiknik lesz mától Pesten: nem csak a parkokban ejtőzhetünk a hét végén, mától kezdve a belvárosban is szabadtérre települ a gasztronómia és a borvilág. A pesti Mikszáth téren és a Krúdy utcában bemutatkoznak a palotanegyed művészei, lesz élő zene, artisták és persze gyerekprogramok is, a borkedvelők tíz hazai borászat kínálatából válogathatnak, a vendéglátóhelyek teraszai pedig különleges, a borászok egyes boraihoz készült fogásokat kínálnak.

Szomszédünnep. A minden évben májusban megrendezett szomszédünnep az évnek az a napja, amikor egy szabadtéri főzés, közös vacsora, játék, sport, kulturális program vagy kertészkedés alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédainkat, s ha netán volt vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Magyarországi város először tavaly rendezett hasonló ünnepet, s idén már nemcsak Pécsett, hanem számos más városban is közösséget teremtenek a közel lakók vasárnap.

Simonyi Óbester szellemében. Idén 13. alkalommal telik a napóleoni háborúkban érdemeket szerzett, Debrecenben fasort ültető, fürdőt alapító Simonyi óbester emléke jegyében a debreceniek hétvégéje. A Nagyerdei Stadionban megrendezett lovasparádén a csikósok és huszárok futama mellett a nemzeti vágta egyik selejtezőjét is megrendezik. A lovasprogramok között úgynevezett biharikumokat, tájspecialitásokat vonultat fel 14 település. A Simonyi-napok idén kapcsolódik Debrecen mezővárossá nyilvánításának 650. évfordulójához, ennek tiszteletére korhű felvonulást rendeznek.

Két nap a festők városában. Kaposvár ismét a festészetet ünnepli ma és holnap is: a kortársak munkáiból kiderül, vajon milyen nőket festene ma a százötven éves Rippl-Rónai József, és hogy hogyan értelmezik őt a mai képzőművészek például az elektrográfia nyelvén. Persze az idén százötven éve született mester is „ott lesz”: a fesztiválon a Rippl-Rónai a magángyűjteményekben sorozat következő darabja, a Rippl-Rónai és Medgyessy – Válogatás az Antal–Lusztig gyűjteményből című tárlat nyílik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.