Szigorodó gyorséttermi szabályok

Munkatársunktól
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János várhatóan júliusig a parlament elé terjeszti azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a hazai gyorséttermek működését. A Fidesz frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló reklámjaiban „különös figyelmet kellene fordítani” az egészséges táplálkozásra. A javaslat szerint minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorséttermi hálózat üzletében megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni.
Lázár úgy véli, speciális eszközökkel kell arra kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Példaként az általa irányított Hódmezővásárhelyet említette, ahol akkor épülhet McDonald’s, ha minimum nyolcmillió forinttal hozzájárulnak a helyi népegészségügyi program azon részéhez, amely arról tájékoztatja a gyermekeket, miért egészségtelen gyorsétteremben enni. – Olyan szabályokról van szó, amelyek Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban kiválóan működnek – mondta a fideszes politikus, aki ígéretet tett arra, hogy egyeztetni fog az ügyben érintett étteremláncokkal.
Lázár János elképzelhetőnek tartja, hogy – az LMP korábbi kezdeményezését felkarolva – a közétkeztetésre is kiterjesztik az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében készült szabályozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.