Színházi utak és útkeresések

Makrai Sonja
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hét szombatig tart a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a déli kulturális fővárosban. A cél, mint mindig: bemutatni az elmúlt évad hazai színházi felhozatalát, bemutatni, milyen utakat is járnak be éppen a színházi alkotók. Az idei POSZT versenyprogramja Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus válogatása alapján állt össze, amelyben helyet kapott többek között a Nemzeti Színház, a Bárka Színház, a debreceni Csokonai Színház, a HOPPart Társulat, a Pintér Béla és Társulata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház egy-egy produkciója.
Minden versenyprogramban szereplő előadáshoz kapcsolódva másnap Winkler Nóra vezényletével szakmai beszélgetésen vitatják meg a látottakat, ahol Novák Eszter rendező, Elek Tibor irodalomtörténész, Pethő Tibor kritikus, lapunk munkatársa, Anger Zsolt és Dávid Zsuzsa rendező is felszólal majd.
A Művészetek és Irodalom Házában a fesztivál ideje alatt a száz éve született Básti Lajos alakját idézik meg fényképekkel, archív felvételekkel. Szintén itt tartják meg jövő hét szerdáig a kortárs magyar dráma nyílt fórumát. Az off program részeként vendég lesz Jordán Tamás, a POSZT életre hívója, a Nappali kávézóban egész nap az Országos Színháztörténeti Intézet jóvoltából peregnek egykori nagy előadások felvételei, a Kossuth téren egy hétig tartó könyvvásárt rendeznek, ma délután háromtól pedig a Dramaturg Céh szervezésében Szálinger Balázs 91% című írásából tartanak felolvasószínházat a Művészetek Házában Keszég László rendezésében. További tájékozódás ajánlott itt: www.poszt.hu.

Barokk év Galuppival. Mária Terézia királynő látogatásának 260., vendéglátója, Grassalkovich Antal halálának 240. évfordulójához kapcsolódva idén március elején nyílt meg a barokk év Gödöllőn. A gazdag eseménysorozat következő etapjában holnap és vasárnap a velencei opera nagy alakjának, Baldassare Galuppinak itthon még soha nem játszott vígoperáját láthatja a közönség. Az Il caffé di Campagna (A falusi kávéház) 1761-ben keletkezett, a hazai zenerajongók csupán sercegő bakelitlemezen hallgathatták eddig a Hungaroton kiadásában megjelent művet. Galuppi, a XVIII. században igen népszerű barokk komponista, Goldoni szerzőtársa a hangszeres zenétől az egyházi zenén, az opera buffán, a pásztormeséken keresztül az oratóriumokig számtalan műfajban alkotott.
A gödöllői királyi kastély barokk színházában tartandó ősbemutatót Kürthy András rendezi, vezényel Németh Pál. A különlegességet öszszesen két alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők, jegyek a kastély pénztárában kaphatók (P. T. Gy.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.