Szlovénia omlik össze legközelebb?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia lehet a következő állam az euróövezetben, amelyet maga alá temet a válság, ha az ország nem hozza egyensúlyba pénzügyeit – közölte tegnap a Szlovén Bank elnöke. Marko Kranjec, aki az Európai Központi Bank igazgatóságának is tagja, hozzátette: Szlovéniának tisztában kell lennie azzal, hogy csak kis lépés választja el attól, hogy kritikus helyzetbe kerüljön. – Ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, és az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia is hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő euróövezeti országok – idézte a bankelnököt a távirati iroda.
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén a GDP-arányos államháztartási hiány 5,8 százalék körül lesz Szlovéniában a tavalyi 5,6 és a 2009-es 6 százalékot követően. A kormány tervei szerint befagyasztanák a nyugdíjakat, valamint a közszolgálati dolgozók fizetését, és egységesen 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, a nőkre jelenleg vonatkozó 57 és a férfiakra érvényes 58 évről. A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságot megelőzően Szlovénia az euróövezet leggyorsabban növekvő gazdasága volt. A kormány az idén 2,2 százalékos növekedést vár, a tavalyi 1,2 százalék után. Szlovénia 2013 végéig szeretné államháztartási hiányát az euróövezeti 3 százalékos hiánycél alá szorítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.