Szovjet mintára

Ballai Attila
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálás lehet a sportvilág az orvostudománynak. Mert ha ez a diszciplína is azon a fejlettségi szinten állna, mint mondjuk az űrkutatás vagy a hírközlés, a huszonegyedik században, a fejlett országokban százhúsz esztendő körül lenne a várható élettartam. A tejben-vajban fürdő sportdiplomatáké talán a százharmincat súrolná.
Sepp Blatternek is lehetne még ötven jó éve. A futballnak meg ötven rossz. A nemzetközi szövetség, a FIFA első emberét ma minden bizonnyal megerősítik tisztségében, így megkezdheti 1998 óta tartó regnálása negyedik ciklusát. Épp csak márciusban múlt hetvenöt, még nem mondja a hamut mamunak, se a Bin Hammamot Bin Mammamnak. Ő is kivárta a sorát, hisz tizenhét éven át főtitkároskodott, míg elődje, Joao Havelange túl a nyolcvanon átadta neki az elnöki széket. Kihívója, Bin Hammam a maga hatvankét évével még kölyöknek számít, ne ugráljon.
Most már nem is ugrálhat. Amíg beérte a fegyverhordozó szerepével, mindent megkapott, még a 2022-es világbajnokság rendezési jogát is. Igaz, hogy Katar sportszempontból holdbéli táj, hogy a két magyar megyényi emírség egyedül valószínűleg képtelen otthont adni a vb-nek, hogy a hőségtől nyáron arrafelé létezni sem lehet, nemhogy futballozni, de mindez már rég nem számít. Bin Hammam jó fiú volt, ezért szép ajándékot kapott, odaadták neki az emberiség egyik legkedvesebb játékát.
Most rossz fiú lett, mert merészelte volna kihívni a mai elnökválasztáson Blattert, ezért mindent elvettek tőle. Pár nappal a megméretés előtt hirtelen kiderült róla, hogy korrupt, csaló, vesztegető és megvesztegethető, a FIFA etikai bizottsága mindennemű, sporttevékenységgel kapcsolatos munkavégzés alól felfüggesztette. Amíg nem kapja meg az erről szóló határozat teljes jogi indoklását, addig nem is fellebbezhet, és a mai elnökválasztásig ezt nem is fogja megkapni. Hiába, tökéletesen zár a rendszer.
Blattert is vizsgálatnak vetették alá, ám a bizonyára pártatlan ítészek mindent rendben találtak. Az elnök hétfői sajtótájékoztatóján néhány újságíró ugyan megpróbált érdemi kérdéseket feltenni, azaz akadékoskodni, de őket elhallgattatták, a CNN amerikai hírtelevízió helyszíni tudósítója döbbenten rebegte a mikrofonba, hogy ilyesmit ő még életében nem látott.
Az idősebb orosz kollégák bizonyára még igen. Mert némely nemzetközi sportszövetség élén mindmáig olyan hatalmi, túlélési technikákat alkalmaznak, mint a hajdani Szovjetunió kommunista pártjában. Az első számú vezető az alattvalókat kegyencekre és kegyvesztettekre osztja, és mivel a többség inkább előbbi kasztba szeretne tartozni, mindenhez lelkesen és híven asszisztál. A magányos ellenálló esélytelen, aki szervezkedni kezd és szövetségeseket keres, azt nagy valószínűséggel elárulják, és valahol gondosan nyilvántartott, régi bűnei rögvest visszaszállnak a fejére.
Blatter szilárdan ül a trónján, és pozícióját egy-egy csírájában elfojtott lázadás tovább erősíti. Ígér és fenyeget, és e tekintetben hiteles ember, mert ezt is, azt is beváltja. Amíg teheti.
A huszonkettedik században talán már ötven évre tervezhetne előre. Belegondolni is borzongató. Bár abba még inkább, hogy Sztálin is csak az idén töltené be a százharminchármat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.