Szülők vehetnék át a bezárásra ítélt iskolákat

Munkatársunktól
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Át kell adni a szülőknek a bezárásra ítélt iskolákat, óvodákat – állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, amely arra buzdítja az átszervezés előtt álló oktatási intézmények szülői közösségeit, hogy ha nem értenek egyet a megszüntetéssel, hozzanak létre alapítványt vagy egyesületet, és kérelmezzék az önkormányzattól az óvoda, iskola szülői fenntartásba kerülését. Keszei Sándor, a szervezet elnöke kijelentette: ha a csőd közeli helyzetben lévő önkormányzatok meg akarnak szabadulni az általuk fenntartott óvodától, iskolától, akkor törvénysértés helyett inkább adják át a fenntartás jogát, valamint az ingó- és az ingatlan vagyont a helyi szülői közösségeknek. – A szülők joga, hogy gyermeküknek nem állami, illetve nem önkormányzati nevelési-oktatási intézményt válasszanak, és az is, hogy ilyen intézményt alapítsanak. A jelenleg hatályos közoktatási törvény értelmében közoktatási intézményt szülői egyesület, szülői alapítvány, továbbá természetes személy, akár egyetlen szülő is alapíthat és fenntarthat – fogalmazott.
A bonyhádi BONI Arany János Egységes Iskola szülői érdekképviselete már kérvényezte is az önkormányzatnál, hogy kerüljön szülői fenntartásba az intézmény. – Az iskola évek óta maximális kapacitással működik, és meggyőződésünk, hogy az állami normatívából fenntartható – jelentette ki Schuler Zoltán, a Völgység Szülői Egyesület a Gyermekekért elnöke. A szülők alapítványi formában működtetnék tovább az intézményt. Schuler szerint érthetetlen, hogy az önkormányzat miért akarja bezárni az egységes iskolát, amikor ez a legtöbb tanulót vonzó intézmény, ráadásul a megmaradó két általános iskola a túlzsúfoltság miatt nem tudja majd garantálni a gyermekek megfelelő oktatását.
Az önkormányzatoknak egyébként máig kellett meghozniuk a döntésüket arról, az új tanévtől átszervezik, összevonják vagy megszüntetik-e valamelyik iskolájukat. A pontos számok még nem ismeretesek, de a sajtóban napvilágot látott ügyek szerint legalább húsz iskolát zárnak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.