Szűrővizsgálatokra hívják a gyerekeket

Győr Ágnes
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az óvódások egy-, a 12 évesek kétharmadának, míg a 18 évesek már több mint 90 százalékának van lyukas foga, és a fiatalkori elhízás is egyre nagyobb problémát jelent – tudta meg lapunk Veres Gábortól, a Semmelweis Egyetem (SE) gyermekorvosától. A szakember szerint megfelelő szűrővizsgálatokkal gyakran elkerülhető lenne a nagyobb baj, hazánk azonban egy évtizeddel lemaradt a nyugati társadalmakhoz képest, ahol a megelőző vizsgálatok az emberek életének szerves részei. Éppen ezért most hétvégén (június 4–5.) Budapesten, a Városligetben két napon át ingyenes szűrővizsgálatokkal és sátoralagúttal várják a családokat az SE gyermekorvosai. Az Egészségliget rendezvény, amelyen tavaly negyvenezren vettek részt, idén először szól kifejezetten a gyermekekről. A vérnyomás-, vizelet-, vércukor-, hallás- és fogászati szűréseken a szülők információt kaphatnak gyermekük egészségéről, miközben a kicsik elsajátítják a helyes fogmosás szabályait – olvasható a szervezők közleményében. A cél, hogy a fiatalok megtanulják, a panaszok jelentkezése előtt érdemes lépéseket tenni az egészségünk megőrzéséért, így remélhetőleg egy életen át a megelőzésre fektetik a hangsúlyt – mondta Veres Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.