Tágra nyíló galériák

Képzőművészeti és fotókiállítás-megnyitók, előadások, koncertek, tárlatvezetés, aukciós tárlat és könyvbemutató várja az érdeklődőket Budapest galérianegyedében, a Falk Miksa utcában ma késő délutántól a Műgyűjtők éjszakáján, amelyet 19. alkalommal rendeznek meg.

P. Szabó Ernő
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chaplin a kalapács alatt. Egy Chaplin-filmrészletekből és animációkból összerakott 1916-os propagandafilm kerül kalapács alá a Bonhams aukciósház nyári árverésén június 29-én. A film tulajdonosa Morace Park, aki az alkotást 2009-ben vásárolta egy internetes árverési portálon. Miután a birtokába jutott felvételről sehol sem talált információt, nyomozásba kezdett. Kiderült, hogy a törékeny, 35 milliméteres filmre rögzített, hét perc hosszú alkotás talán a filmtörténet egyik legkorábbi animációját tartalmazza. A tekercsben míg Londont zeppelinek támadják, Chaplin a tőle megszokott stílusban mulattat – talán épp a lakosság megnyugtatására készítették az animációt. A filmen látható léghajó, akár animáció, akár valódi felvétel, filmtörténeti mérföldkőnek számít.


Visszatérő, a rendezvény karakterét évek óta meghatározó galériák, aukciósházak részvételével és új szereplők színre lépésével szervezik meg tizenkilencedszer a Műgyűjtők éjszakáját, amely neve ellenére már délután öt órakor elkezdődik, és éjfélkor véget ér. A program gerincét ismét a Pintér Galéria és Aukciósház, a Kálmán Makláry Fine Arts Gallery, a MissionArt Galéria és a Haas Galéria tárlatai adják – az itt látható kiállításokat további bemutatók, előadások, koncertek egészítik ki.
A Pintér Galéria programja, a szlovén fotóművész, Zvonka T. Simcic délután öt órakor nyíló, Ad utero, ab ovo című kiállítása öszszekötő kapocs a Műgyűjtők éjszakája és egy másik rendezvénysorozat, a szlovén kulturális napok között. A Kálmán Makláry Fine Arts Gallery Hantai Simon alkotásait mutatja be az este kilenc órakor nyíló kiállításon, amely akár kedvcsinálónak is tekinthető ahhoz a nagyszabású tárlathoz, amelyet a Műcsarnok rendez majd a mester életművéből, s amelynek egyik darabját egy 2005-ös Christie’s-aukción 140 millió forintnak megfelelő euróért adták el.
A MissionArt Galériában Tóth Menyhért festményeit és rajzait állítják ki, s bemutatják a Sümegi György által megírt Tóth Menyhért című kötetet is. A Haas Galéria látogatói megtekinthetik a XX. századi festményekből és rajzokból válogatott Modern klasszikusok – klasszikus modernek című sorozat hetedik részét, és megszemlélhetik Gráber Margit Kékruhás nő című művét is.
Új szereplőként csatlakozik a programsorozathoz a Szalóky Anna Galéria, amely a XX. század elejétől napjainkig készült festményekből és grafikákból válogatott aukciós tárlatnak ad helyet. A kiállított művekből június 22-én rendeznek aukciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.