Tárlat Latinovitsnak, filmszemle Bujtornak

Átvállalja a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságától a Latinovits-emlékkiállítás fenntartását Balatonszemes önkormányzata, és a színészkirály két éve elhunyt féltestvére, Bujtor István szellemi örökségének megőrzésében is szerepet vállal a jövőben. Augusztus 20-án és 21-én amatőr filmes alkotók munkáiból rendeznek filmfesztivált Bujtor tiszteletére Balatonszemes akkorra már Csukás Színházzá avanzsáló egykori kertmozijában.

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatonszemesi önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően továbbra is látogatható a balatonszemesi Latinovits-emlékkiállítás. A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága „reorganizációból eredő nehézségek miatt” nemrég lemondott a szemesi temetőben nyugvó színészkirály relikviáit őrző kiállítás fenntartásáról, a balatoni település kultúrapártoló képviselő-testülete pedig úgy döntött: június 1-jétől átvállalja a kiállítás teljes körű működtetését. A megyei múzeumi igazgatóság a jövőben is ellátja az emléktárlat szakmai felügyeletét és a tárgyak állagának védelmét.
A balatoni üdülőhely – amelynek sírkertjében egymás mellett nyugszik Latinovits Zoltán, Bujtor István és közelükben édesanyjuk, a százéves korábban elhunyt Tinka néni – örömmel csatlakozott ahhoz a Magyar Művelődési Intézet, a Képzőművészeti Lektorátus, a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete által felvetett gondolathoz, hogy a színész, filmrendező, producer Bujtor István iránti tisztelet kifejezéseként Balatonszemesen rendezzék meg a jövőben a független, amatőr filmes alkotók és alkotóközösségek nyári filmfesztiválját.
A szervezők olyan kisjátékfilmek bemutatására hívják a független alkotókat, amelyek Bujtor szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készültek. A filmszemle Bujtor István életszemléletének és munkásságának ezt a derűs szeletét kívánja hangsúlyossá tenni – áll a kezdeményezők felhívásában. A Bujtor István filmfesztivál kiemelt figyelmet kap majd Balatonszemes nagy érdeklődésre számító nyár végi kulturális és idegenforgalmi rendezvénysorozatában. A mustrára július 1-jéig várják a pályaműveket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.