Teljesített EU-feltétel

Balogh Roland
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ratko Mladics elfogása javított Szerbia integrációs kilátásain, így Belgrád egy lépéssel közelebb érhet az EU-tagjelölti státus elnyeréséhez – értékelte lapunknak a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) által háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb főparancsnok kézre kerülését Ódor Bálint. Az uniós ügyekben illetékes helyettes külügyi államtitkár szerint mivel Szerbia esetében is, csakúgy, mint Horvátországnál, hangsúlyos elem az együttműködés az ICTY-jal, így ez azt is jelenti, hogy a csatlakozás feltételéül támasztott egyik követelmény is teljesült, azonban ez csak egyik eleme a sok elvárásnak, amelynek a politikai és gazdasági téren meg kell felelnie Szerbiának. Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő tegnapi közleménye szerint Mladics letartóztatásával elgördülhetnek az akadályok Szerbia integrációjának útjából.
Szerbia még 2009-ben adta be uniós tagjelölti kérelmét, amelyet jelenleg az Európai Bizottság (EB) tanulmányoz. Az EB véleménye várhatóan a lengyel elnökség idején, október 12-én láthat napvilágot, ekkor tesznek majd javaslatot arra, hogy Szerbiának megadható-e a tagjelölti státus, illetve a csatlakozási tárgyalások megkezdhetők-e. Erről azonban már az Európai Tanács fog dönteni, Budapest reményei szerint pozitívan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.