Tiszta a lelkiismerete

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartott: az igazgató elmondása szerint nem sértett meg senkit emberi méltóságában a múlt pénteki évadértékelő sajtótájékoztatón, ahol a sajtóban megjelentek szerint obszcén megjegyzéssel illetett egy őt provokáló újságírót. Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze a sajtótájékoztatón felszólalt az Alföldi Róbertet ért támadások ellen. Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Színház direktorát ma hallgatja meg Réthelyi Miklós kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter.

Makrai Sonja
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenekelőtt leszögezte Alföldi: Nincs mitől félnem, annak ellenére sem, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek. Tiszta lelkiismerettel megyek a miniszterhez: a pénteki sajtótájékoztatón nem történt verbális nemi erőszak. Senkit nem sértettem meg emberi méltóságában.
A Nemzeti Színház igazgatója ezután felolvasta az ominózus sajtótájékoztatón rögzített jegyzőkönyvet és Madách Imre drámájának római jelenetének részletét, amelyet maga a szerző is orgiaként, kéjelgésként képzelt el. Mindezt Alföldi Tragédia-rendezésében fürdőruhában imitálják, és nem félmeztelenül, ahogy azt a Jobbik képviselője, Pörzse Sándor az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén hangoztatta.
– Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett. Ő határozta meg a beszélgetés stílusát. Nem viselkedtem méltatlanul, tisztában vagyok a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjával járó felelősséggel – jelentette ki a direktor. Alföldi hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta a Nemzeti 1 televízió újságírónőjének, aki bár nem látta, kifogásolta Alföldi rendezését annak provokatív jellege miatt.
A sajtótájékoztató végén Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze nyíltan kiállt igazgatója mellett. – Sok mindenben nem értünk egyet Alföldi Róberttel, más világnézeti alapon állunk, de ez nem jelenti egyúttal azt is, hogy ne tudnánk nagyszerűen együtt dolgozni. Most, a Tragédiával érett össze a Nemzeti Színházban folyó közös munka. Régóta folyik Alföldi Róbert ellen a támadássorozat, az idő múlásával egyre kevesebb okkal. Méltatlan a parlamenthez, hogy színházba egyébként nem járó képviselők acsarogjanak egy sajnálatos elszólás miatt. Ez semmi esetre sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak, és szóba kerülhessen az elmozdítása. Mondvacsinált ürügyek nem adhatnak alapot egy ember tönkretételére. Alföldi Róbert távozásával széteshet a színházban folyó, ígéretes szakmai munka – zárta felszólalását Blaskó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.