Tisztelgés a magyar hősök emléke előtt

Hírösszefoglaló
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a magyar hősök emléknapja alkalmából a hét végén. Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzta a Hősök emlékművét. Ugyanitt Hende Csaba mondott ünnepi beszédet. – Magyarország megújításához az egész nemzet erejére szükség van – jelentette ki a honvédelmi miniszter, hozzátéve: – Ugyanígy, amikor a honvédelem teljes rendszerének és benne az egész honvédségnek a megújításáért dolgozunk, mindenekelőtt fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez nemzeti ügy, és ez nemzeti intézmény.
A tárcavezető szerint a Hősök tere a nemzeti emlékezés színtere, rendeltetése szerint azon nagyjainkra emlékezünk ott, akik végérvényesen és visszavonhatatlanul hozzátettek valamit ahhoz az évezredes úthoz, amelyet a nemzet bejárt. A rendezvényen jelen volt Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a pártok képviselői, magas rangú katonák és katonai attasék.
Megemlékezést tartottak a Rákoskeresztúri új köztemetőben is, itt a pártok és a főpolgármester képviselői mellett a politikai elítéltek, az ’56-os szervezetek képviselői és Jánosi Katalin, Nagy Imre mártír miniszterelnök unokája is megjelent. Az eseményen Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke tartott beszédet. A volt miniszterelnök kiemelte: a magyar harcoló és katonai erényekben gazdag nép, nincs még egy ilyen nemzet, amely ennyi véráldozattal tartotta volna meg magát. Úgy vélte, ezért nevezhetjük joggal katonanemzetnek a magyart.
Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk „az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért. A parlament a magyar hősök emlékünnepe alkalmából visszahelyezi az Országház épületének a falára az 1910–1918-as magyar Országgyűlés első világháborúban hősi halált halt tagjainak, tisztviselőinek és alkalmazottainak emlékére készült emléktábláját. A táblát ma leplezi le Kövér László házelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.