Tízből hét forint az adósságra

A kisgyermekes nők munkalehetőségeinek javításáról és az egészségügyi rendszer átalakításáról kérdezték Orbán Viktort a parlamentben. A kormányfő szerint a nők részmunkaidős foglalkoztatása mellett egy sor családbarát intézkedést is hoztak, az egészségügyi intézkedések előfeltétele pedig a teljes gazdasági fordulat.

Török László
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem másfél órás késéssel kezdődött tegnap a parlamentben az azonnali kérdések órája, a képviselőknek ugyanis be kellett várniuk Orbán Viktort. A miniszterelnök azért késett, mert Gödöllőn, az Ázsia–Európa-találkozón áramszünetet okozott egy villámcsapás, ami miatt ott nem tudta időben elmondani megnyitóbeszédét. A politikust tegnap a kisgyermekes nők munkaerőpiacra való visszavezetéséről és az egészségügy átalakításáról kérdezték az Országgyűlésben. Ertsey Katalin szerint a kabinet elmúlt egyéves tevékenysége csalódást okozott, a nők aktivitási mutatója ugyanis csak 56,3 százalék, míg a gyermekszületési adatokban is tízszázalékos zuhanás volt. Az LMP-s képviselő kifejtette, javítani kellene a kisgyermekes anyák foglalkoztatási lehetőségein, és ennek koordinálására miniszteri biztost kellene kinevezni.
Orbán Viktor válaszában felsorolta a kormány családtámogatási intézkedéseit: hároméves korig jár a gyes, emelkedett a gyed maximális összege, az új családbarát adórendszert, a kisgyermekes anyák részmunkaidőben történő foglalkoztatása miatti járulékfizetési kedvezményeket és azt, hogy negyven év szolgálat után a nők nyugdíjba mehetnek. A miniszterelnök megjegyezte, korábban nyolc év alatt nem hoztak ennyi intézkedést a nőkért. Ertsey erre közölte, nem pénz és támogatás kell, hanem a nők gazdasági részvételének erősítése.
A jobbikos Gyenes Géza arról beszélt, hogy tisztelet illette Orbán Viktort, amikor a választások előtt az ápolónők és orvosok itthon tartásának szükségességéről, az egészségügy megmentéséről beszélt, ám ígéreteit nem tartotta meg a kormány. – Reálértéken és GDP-arányosan is csökkent az egészségügyre fordított pénz – közölte az ellenzéki képviselő. A miniszterelnök kijelentette, az egészségügy nemzeti ügy, a szükséges változtatások előfeltétele azonban a teljes gazdasági fordulat, a munkanélküliség és az államadósság elleni küzdelem.
Orbán Viktor szerint minden tíz forint szja-befizetésből hetet kell adósságszolgálatra költeni. A kormányfő a Semmelweis-terv támogatására kérte politikustársát, amely az intézményekkel folytatott egészségügyi konzultáció eredményeként született meg. A kormányfő közölte, a gyógyszer-támogatási rendszert úgy kívánják átalakítani, hogy az extraprofit megmaradjon a költségvetésnek, miközben a készítmények ára nem emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.