Tízezer új munkahely jöhet létre hamarosan

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő másfél évben csaknem tízezer új munkahely jöhet létre Magyarországon azon befektetések nyomán, amelyeket a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) kezel – mondta Dobos Erzsébet, a HITA elnöke tegnapi rendezvényükön. Tájékoztatása szerint befektetésösztönző munkájuk során figyelnek rá, hogy olyan vállalatokat vonzzanak, amelyek nem piacokat kívánnak szerezni, hanem munkahelyeket hoznak létre.
– Azon külföldi vállalatok társaságát keressük, amelyek tevékenységéhez rendelkezünk itthon háttériparral. Az is cél, hogy oda, ahol a hazai kapacitások nem képesek lefedni az igényeket, minél több közvetlen beszállítóként működő cég települjön, ezek ugyanis szintén munkahelyeket hoznak létre.
Dobos arra is kitért, hogy a programjaikban részt vevő mintegy ezer hazai vállalat 30 millió euró értékben exportálta termékeit az év első négy és fél hónapjában. A HITA cégeket támogató tevékenysége során a hagyományos piacokra és új célpontokra is nagy figyelmet kíván fordítani, kiemelten foglalkozik például a délkelet-ázsiai országokban és az arab térségben rejlő lehetőségekkel. – Óriási az érdeklődés Szerbia iránt, ahonnan vámmentesen érhető el az orosz piac – mondta Dobos Erzsébet.
– Az ügynökség továbbra is nagy számban szervez üzleti találkozókat Németországba, ahova a hazai export 25 százaléka irányul. Stratégiai változását jelent a programalakításban, hogy az első tíz ország közé bekerült India és az Egyesült Arab Emírségek – mutatott rá a sajtótájékoztatón Kerekes György, a szervezet elnökhelyettese. Mint mondta, a programköltségek felét a kis- és közepes vállalkozásoknak szóló üzletfejlesztési eseményekre fordítják. Az a cél, hogy egy itteni cég ne csak a multinacionális társaság magyarországi telephelyének legyen a beszállítója, hanem más országokba is eljuttassa termékeit.
A december végével megszűnő ITDH helyett létrehozott HITA kevesebb pénzből gazdálkodik idén, mint eredetileg tervezte. Ez az öszszeg azonban még így is nagyobb (3,6 milliárd forint), mint amenynyivel az elődszervezet rendelkezett – hangzott el a sajtótájékoztatón. Dobos szerint gördülékenyebb lett a kommunikáció az államigazgatással azután, hogy a nemzetgazdasági minisztérium alá tartozó szervezetté alakultak át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.