Tízezrek kaptak közmunkát

Harmincezer ember megélhetését biztosítja az állami közmunkaprogram. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint legtöbben a vízügyi, az erdőgazdálkodási, a parlagfű-mentesítési területen és az idegenforgalomban dolgoznak.

Bodacz Péter
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén az a cél, hogy a felhasználható 64 milliárd forintból négy órában legalább 170 ezer, 6–8 órában több mint 30 ezer embert vonjunk be a közmunkaprogramba – fogalmazott lapunknak adott múlt heti interjújában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hogy ez teljesül-e, csak az év végén derül ki, mivel sok esetben idényjellegű munkáról van szó. Az NGM lapunk megkeresésére azonban közölte a jelenlegi – nyári – helyzetet. A tárca tájékoztatása szerint országos közmunkaprogramokban 25 ezren dolgoznak, ez a szám azonban az induló parlagfűirtási program kapcsán nemsokára elérheti a 30 ezret. Az összesen 21 milliárd forintos támogatást élvező programok által a legtöbben év végéig kapnak munkát és legalább a minimálbérnek megfelelő fizetést. A főbb területek az erdőgazdálkodás, a vízügyi munkák, valamit a parlagfű-mentesítés és az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolható munkák. Az állami és magánerdő-gazdálkodásban 3500-an dolgoznak, a vízügyi igazgatóságok és a vízi társulatok tízezer közmunkásnak adnak feladatot egész évben. A vasúti, valamint az idegenforgalmi fogadókészséget javító programokban a Balaton partján és a fontosabb vasútvonalak mentén kétezer közmunkás ténykedik.
A kormány eddig napvilágot látott törekvéseit ismerve borítékolható, hogy a közmunka – mint kiemelt foglalkoztatási részterület – továbbra is a figyelem középpontjában lesz, sőt az igazi változások csak most kezdődnek. Navracsics Tibor nemrégiben úgy fogalmazott, hogy az év második felének „slágertémája” a közmunkarendszer átalakítása lesz: július 1-jéig válhat nyilvánossá az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója. A miniszterelnök-helyettes vélhetőleg a kormány által már jóváhagyott, ám még nem ismertetett Nemzeti munkatervre utalt. Ami biztos, hogy a közmunka területe 2012-től – a finanszírozás már az idén júliustól – a Belügyminisztériumhoz kerül az NGM-től. Ezt a megnövekedő munkaerő-kínálat teszi indokolttá, amelynek felszippantása példátlan szervezést és logisztikát igényel, amelyben a rendőrségnek, valamint a honvédelemnek is szerepe lesz.
Várhatóan közmunkások fognak dolgozni több állami építőipari beruházáson is. Matolcsy György gazdasági miniszter a minap tett utalást arra, hogy az új közmunkaprogramban lehetne kertes szociális családi házakat építeni a bedőlt a hiteleseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.