Több mint egymilliárd a Bozsik-programra

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől az OTP és a Mol támogatásával éled újjá a labdarúgó-utánpótlás fejlesztésére megalkotott Bozsik-program. A gyermekfutballt felölelő képzési és versenyeztetési terv éves költségvetése összesen 1,16 milliárd forint, ebből 400 milliót az állam biztosít, a fennmaradó összeget a két cég állja. A labdarúgó-akadémiák működésére az állam további 1,8 milliárd forintot különített el, ez alapján nem túlzás azt állítani, az utánpótlásra évtizedek óta nem fordítottak ekkora összeget. Jó lenne azt tapasztalni, hogy ez az eredményekben is minél hamarabb visszaköszön.
A két vállalat támogatásáról szóló megállapodást tegnap Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Vági Márton, az MLSZ főtitkára, valamint Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója jelentette be közös sajtótájékoztatón.
A Bozsik-program 2002-ben indult, ám egy évvel később a kormányváltás miatt félbe maradt. A program második üteme 2004 októberében kezdődött – akkor az OTP és a Mol 550 millióval szállt be –, ám 2006 februárjában ismét megszakadt. Bár hivatalosan nem ezzel magyarázták, de valószínűleg azért, mert Bozóky Imrét váltva Kisteleki István lett az MLSZ elnöke. Csak remélhetjük, hogy a jövőben hasonló vargabetűk nélkül valósítják meg a programot, mert az utánpótlás terén különösen fontos a kiszámíthatóság és a folyamatosság.
A Bozsik-program alapvetően az intézményi – iskolai és óvodai – gyermekfutball szakmai és anyagi feltételeit hivatott megteremteni, de szoros kapcsolatban áll az egyesületi képzéssel is, a kettő kiegészíti, sőt feltételezi egymást. Eddig három korcsoportban (U7, U9, U11) zajlott a munka, új elemként ezt kiterjesztik a 13 éven aluliakra. Ez azért fontos, mert betöltheti a 11 évesek és a serdülők (15-16 évesek) közötti űrt, amely időszakban sok tehetség kallódik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.