Török óvatosság Szíria ügyében

Munkatársunktól
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország, az úgynevezett arab tavasz eseményeit ez eddig óvatosan kezelő szekuláris iszlám középhatalom egyre jobban érzi a saját bőrén is a Szíriában zajló felkelés hatásait. A fegyveres harcok által érintett észak-szíriai városokból – így Dzsiszr es-Sugúrból, ahol állítólag sok rendőrt mészároltak le – egyre többen menekülnek a határ túloldalára, s a Zaman című napilap beszámolója szerint török mentőautók sebesültek tucatjait szállították át, hogy török kórházakban kapjanak ellátást. Ankara azonban egyelőre nem kondította meg a vészharangokat, sőt, a jövő héten esedékes választás kampányával elfoglalt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közölte, hogy nem zárják be a kapuikat a menekülők előtt.
Ankara óvatosságáról elemzők azt tartják, hogy a regionális szerepét növelni kívánó Törökországnak egyelőre nem áll érdekében egyik felet sem előnyben részesíteni, mivel még nem tudni, végül ki kerekedik felül. Ha Basár el-Aszád szír elnöknek sikerül fenntartania rendszerét, befektetéseik megőrzése és gyarapítása érdekében a törököknek továbbra is vele kell egyezségre jutniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.