Törökország már betelt

A külföldi nyaralási célpontok rangsorát az idén több esemény is alaposan átszabta. A válság miatt egyrészt még mindig az olcsóbb utak a legnépszerűbbek. Kedveltebb az előfoglalás, az utazási célpontok közé nyáron visszatérhet Észak-Afrika is. A kerozinfelárak bevezetése emellett a repülési kedvet is visszavetette, a buszos, kulturális körutazások ugyanakkor reneszánszukat élik.

Szabó Emese
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a külföldi célpontok közül az előfoglalási adatok alapján egyértelműen Törökország lesz a legnépszerűbb, míg a második helyet az autóval könnyen megközelíthető Horvátország nyeri el – mondta lapunknak Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a török nyaralóhelyeken az idén is egyértelműen a korlátlan étkezést nyújtó all inclusive szállodák a legnépszerűbbek. Ugyanezen a véleményen van Gyerő Krisztina, a Magyar TUI cégvezetője is, aki a felkapottabb célországok listáját Bulgáriával is kiegészíti. Továbbra is kedvelt célpont maradt Görögország, Spanyolország és Olaszország. Az is biztos, hogy a nyár beköszöntével garantáltan versenyképesek lesznek az észak-afrikai célpontok is. – Nagyon bizakodók vagyunk, ugyanis mivel Törökország Európa-szerte igen népszerű nyaralóhely, szálláshelyei már gyakorlatilag beteltek, és más területeken is fogytán a lehetőségek. Ebből egyben az is következik, a turisták kénytelenek lesznek az észak-afrikai országokba utazni, mivel e régiónak az ár-érték arányt tekintve gyakorlatilag alig van versenytársa. Az afrikai célpontok újbóli megjelenését emellett az is segíti, hogy az ottani szállodák még ma is adnak kedvezményeket – hangsúlyozza Molnár Judit.
A szakember szerint az idén újdonság az is, hogy egyre növekszik azoknak a turistáknak a száma, akik igénybe veszik az utazási irodák előfoglalási kedvezményeit. – A telítődést már most érzékeljük, s már az is látszik, hogy a legtöbben ebben az évben is a tengerpartokra mennek nyaralni. Érdekesség, hogy a külföldi utazásokon belül megugrott az európai városlátogatások aránya, méghozzá azért, mert az ilyen programon részt vevő turisták egy évben nem csak egyszer utaznak. Azok, akik ilyen jellegű utakon vesznek részt, tipikusan magasabb jövedelműek, és számukra a nyaralás nemcsak azt jelenti, hogy egy-két hétre elutaznak a tengerpartra, hanem azt, hogy évente négyszer-ötször is kiruccannak.
Ebben az évben egyre többen jelentkeznek tengeri hajóutakra is. Míg korábban az ilyen kiruccanások szinte megfizethetetlenek voltak, addig ma egy-egy ilyen út kabintípustól függően fejenként 150-160 ezer forintból is kijön, sőt az akciók időtartama alatt már 80-100 ezer forintért is hajóra lehet szállni – hangsúlyozza Molnár Judit. Gyerő Krisztina szerint ugyanakkor előtérbe kerültek az autós utazások is, egyszerűen azért, mert a repülőgépek üzemanyagára nőtt, a légitársaságok kerozinfelárat vezettek be. Emiatt a hozzánk közeli tengerpartokra – elsősorban Horvátországba – még többen utaznak el saját gépkocsival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.