Történelmi lépés előtt az unió

Magyar kezdeményezésre az Európai Unió igazságügyi miniszterei várhatóan ma tárgyalnak és döntenek azokról a tanácsi következtetésekről, amelyek szerint szükséges megemlékezni az európai totalitárius rendszerekben elkövetett bűncselekmények áldozatairól. Emléknapként augusztus 23-át ajánlják. A soros magyar uniós elnökség számára kiemelten fontos a dokumentum.

Kulcsár Anna
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítését Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter vezetésével – az Európai Bizottság azonos témájú jelentésének elfogadása után – a januári gödöllői informális bel- és igazságügyi tanácsülésen kezdték meg Magyarország, Lengyelország és Litvánia tárcavezetői. A javaslathoz ma várhatóan a többi tagország is csatlakozik.
A tervezet elfogadásával az unió történelmi lépést tehet a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezetnek az erősítéséért. A magyar uniós elnökség vallja, hogy az önkényuralmi rendszerek bűntetteinek elítélése, illetve az áldozatok emlékének megőrzése közös feladat. Az európai totalitárius rendszerek – a kommunista és a nemzetiszocialista diktatúra – egész Európa történelmének részei. Elengedhetetlen, hogy az egyes tagállamok polgárai megismerjék a más országok által átélt tragédiát, hogy hasonló borzalmakat soha többé ne lehessen elkövetni.
Úgy tudjuk, az unió anyagilag is hozzájárulhat, hogy a tagállamokban és a keleti partnerség országaiban is előmozdítsák a diktatúrák bűneinek feltárását, megismerését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.