Törvénnyel a nemzeti emlékhelyekért

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden fogadta el az országgyűlés a világörökségi törvényt, amely a világörökségi védelemben részesülő, az UNESCO világörökségi várólistáján lévő épületeket, tájegységeket védi hatékonyabban. Megírtuk, a jelenleg hatályban lévő örökségvédelmi törvényt is felülvizsgálják a döntéshozók. Erről adott tegnap bővebb tájékoztatást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága. A kulturális örökség védelméről szóló törvény a szaktárca által június 10-én benyújtott módosító javaslat szerint kilenc magyarországi helyszínt nyilvánítana nemzeti emlékhellyé. Ilyenné válna a budai Várnegyed, a pesti Kossuth Lajos tér, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Rákoskeresztúri új köztemető 298., 300. és 301. parcellája, a debreceni református nagytemplom és kollégium, a mohácsi történelmi emlékhely, az ópusztaszeri történelmi emlékpark, a székesfehérvári romkert. A Millenniumi emlékművet és a Hősök emlékkövét az Országgyűlés 2001-ben már nemzeti emlékhellyé nyilvánította a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvénnyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.