Túlárazták a pécsi klinikafelújítást

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 400 ágyas klinikájának felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást eredménytelennek hirdették, miután az ajánlattevők százmilliókkal lépték túl az eredetileg tervezett keretösszeget.

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PTE közel 11 milliárd forintot nyert a negyvenöt esztendeje épült 400 ágyas klinika felújítására. A projektre vonatkozó kivitelezői közbeszerzési eljárást meg is hirdették, ám a pénteken megtörtént borítékbontáskor kiderült: bár a nyolc pályázó között volt érvényes ajánlattal rendelkező is, a munkára adott ajánlati árak százmilliókkal lépték túl az erre szánt összeget.
Az egyetem vezetése éppen ezért a tendert eredménytelenné nyilvánította, hiszen a felmerülő többletköltséget az amúgy is súlyos gazdasági helyzetben lévő intézmény a következő három éven belül nem tudná saját forrásból finanszírozni. Az egyetem irányítói ezért az eredményhirdetést követően azt kérik majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, hogy tárgyalásos formában folytassák az eljárást, ezzel ugyanis az ajánlati árakat is csökkenthetik.
A felújítási projekt keretében szorosabbá válik az egyes pécsi klinikák között az együttműködés, létrehoznak egy központi műtőblokkot, a 400 ágyas tömb új szigetelést kap, komfortosabbá teszik a kórházi szobákat, valamint fejlesztik az orvosi eszközparkot is.
Pécsett korábban az Európa kulturális fővárosa program keretében megvalósított nagyprojekt, a Tudásközpont kivitelezésére kiírt tendert is hasonló okból kellett megismételni, s többek közt a közbeszerzési eljárás késése miatt tudták az építkezést csak 2010 közepére, a kulturális fővárosi év derekára befejezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.