Uelzeni üzem okozhatta a járványt

Nagy valószínűséggel növényi csírák okozzák a huszonegy ember életét követelő és több ezret megbetegítő hasmenéses járványt Németországban. A fertőzött csírák Uelzen város egyik mezőgazdasági üzeméből kerültek a megrendelőkhöz, közöttük számos étterembe, kantinba, vendéglőbe. A vétkesnek tartott üzem dolgozói közül többen megbetegedtek, a vállalatot azonnali hatállyal bezárták.

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növényi csírák okozhatják a halálos hasmenéses járványt Németországban – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján tegnap este az alsó-szászországi Hannoverben a tartományi mezőgazdasági miniszter. Gert Lindemann elmondta, a legújabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a 21 ember halálát okozó fertőzés Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből terjedhetett el – közölte az MTI. Az üzemből több tartományba szállítottak különféle, vetőmagokból nyert csírafajtákat, egyebek mellett Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Hessen tartományokba, illetve alsó-szászországi megrendelőkhöz, ezek között számos étterem, vendéglő, kantin is volt. A miniszter elmondta, a vállalat több dolgozója is megbetegedett, az üzemet bezáratták. A tárcavezető szerint a bizonyítékok meggyőzők, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény mára várható.
A vizsgálatok párhuzamosan, több lehetséges szálon futottak, eközben a bélfertőzés tovább terjedt, eddig legalább 2600 esetet regisztráltak. Több mint hatszáz ember állapota válságos, náluk ugyanis kialakult a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó hemolitikus urémiás szindróma – közölte az AFP. A hamburgi és a brémai kórházakban vészhelyzet alakult ki, az intenzív osztályon már nem bírják fogadni a betegeket, egy részüket más intézményekhez irányították – ismerte el tegnap Daniel Bahr német egészségügyi miniszter. Közölte azt is, hogy válságtanácskozást hívott össze a hét elejére.
A korábbi hírekkel ellentétben szombaton kiderült, hogy a gyanúba keveredett lübecki étterem – amelynek vendégei közül május 12. és 14. között tizenheten fertőződtek meg – nem felelős a megbetegedésekért. A német szakemberek vizsgálták az étteremmel kapcsolatban lévő termelőket és szállítókat is, de tegnapig nem bukkantak a baktérium nyomára.
John Dalli, az unió egészségügyi biztosa felajánlotta, hogy külföldi szakértőkkel segítené a német hatóságok munkáját.
Az Egészségügyi Világszervezet számára a kórokozó nem ismeretlen, de ez az első eset, hogy járványt okozott; eddig 12 országból jeleztek megbetegedéseket – közölte Andrea Ellis, a szervezet epidemiológusa. Hangsúlyozta, tudomásuk szerint a betegség elégtelen higiénia esetén terjed emberről emberre.
A Welt am Sonntag beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság nem fizet kártérítést a járvány terjedése miatt súlyos uborkaeladási gondokkal küszködő, elsősorban spanyol és német gazdáknak, a testület szerint ugyanis ez nem illeszkedik az unió agrárpolitikájába – közölte a távirati iroda. Két andalúziai mezőgazdasági üzem pert tervez a német illetékesek ellen amiatt, hogy a fertőzés forrásaként bizonyítékok nélkül nevezték meg a spanyol uborkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.