Új elemekkel bővült a Mengyelejev-tábla

Hírösszefoglaló
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két új elemmel, a 114-es és 116-os rendszámúval bővült immár hivatalosan is a periódusos rendszer. Ezeknek a szupernehéz elemeknek most még csak sorszám alapján képzett nevük van, mindkettő radioaktív, és csupán a másodperc töredékéig létezik, mielőtt könnyebb atomokra esik szét – tudta meg a távirati iroda.
A két elem létezését három éven át tartó felülvizsgálat után ismerte el hivatalosan is a kémikusok nemzetközi szervezete, a IUPAC, valamint a fizikusok nemzetközi szervezete, a IUPAP. E szervezetek csak akkor fogadnak el igazoltnak egy bejelentést, ha az új elem létrehozói a teljes bomlási sort igazolni tudják, illetve azt másik laboratóriumban is meg tudják ismételni. Erre alkalmas intézet azonban a világon csak néhány található, közöttük van a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (Egyesült Államok) és az Egyesített Atomkutató Intézet (Oroszország) is. Ezek tudósai együttműködve hozták létre a két transzurán, szupernehéz elemet még 2004-ben és 2006-ban. A transzurán elemek természetes körülmények között magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi viszonyok mellett két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, de nehéz észlelni őket, mert gyorsan szétesnek.
Az új elemek elnevezése egyelőre ununquadium és ununhexium a rendszerbeli sorszámuk (ami latin eredettel: egy-egy-négy és egy-egy-hat) alapján. A felfedezők a hagyomány szerint megkapják a jogot az elemek végleges elnevezésére. A 110-es rendszámú elemet például a darmstadti (Németország) Nehézion-kutató Intézet kutatói városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték. A 112-es – mindeddig legnagyobb rendszámú – elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletére a kopernícium (Cn) elnevezést kapta 2010-ben a kutatóktól, akik létrehozták. A 113-as és 115-ös elem elfogadása folyamatban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.