Új kapussal, új csatárokkal

Nem érheti az a vád a magyar labdarúgó-válogatottat, hogy lebecsülné San Marinót. A törpeállam csapatát a strandról visszahívott játékosokkal is illene legyőzni, ám a mieink több mint egy hetet készülnek a keddi Európa-bajnoki selejtezőre, s ennek legfontosabb állomásaként ma Luxemburgban játszanak barátságos mérkőzést. Várhatóan bemutatkozik az együttesben Bogdán Ádám, öt év után jut újra lehetőséghez Szabics Imre, s Németh Krisztián is bizonyíthatja, hogy lehet rá számítani.

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joggal merül fel a kérdés, miért éppen Luxemburggal kötött le meccset a magyar szövetség, hiszen a válogatott Moldova, Finnország és végső soron Svédország ellen készül, San Marino legyőzése kötelező feladat. Egervári Sándor szövetségi kapitány még a hét elején azzal indokolta a választást, hogy egyrészt a bajnoki idény végeztével, be kell látni, a játékosok többsége nincs csúcsformában, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan fölösleges lenne kockáztatni egy csúfos vereséget, másrészt jó lenne feljebb araszolni a világranglistán, mert július végén elkészítik a vb-selejtező csoportjait, s nem mindegy, hányadik kalapból várjuk a sorsolást. Magyarország jelenleg az 52. a nemzetközi szövetség rangsorában – a Hollandia elleni kettős vereség előtt még a 36. volt –, Luxemburg a 125., San Marino pedig a 202.
Pusztán a két győzelemmel persze Egervári Sándor sem érné be, kisebb részfeladatok megoldását tűzte ki célul. Kezdve azzal, hogy e két találkozón várhatóan Bogdán Ádám áll a kapuban. A Bolton 23 éves hálóőre átütő sikerrel még nem büszkélkedhet, de azt sem állíthatjuk, hogy ne lenne érett a feladatra, hiszen a mögöttünk hagyott évadban négy Premier League-meccsen is védett, s jó esélye van arra, hogy első számú kapus váljék belőle az angol klubnál. Másfelől elgondolkoztató, hogy Bogdán már a harmadik kapus, akit a kapitány kipróbál a selejtezősorozat alatt. Először a visszahívott Király Gábor élvezte a bizalmát, Amszterdamban Fülöp Márton védett, s Egervári egyikükkel sem lehetett maradéktalanul elégedett.
Szabics Imre ég a vágytól, hogy bizonyítson, annál is inkább, mert – mint többször hangsúlyozta – igazságtalannak tartja, hogy öt éven át mellőzték. Tököli Attila vagy Németh Krisztián lehet a párja a csatársorban, sőt valószínűleg mindketten pályára lépnek. A Kecskemét 35 éves csatára érdeklődésünkkor cáfolta, hogy zokon venné, amiért a hollandok elleni két mecscsen csupán negyedórát kapott. Örül annak, hogy újra kerettag, beéri annyival, amennyit a kapitány ad neki. Németh Krisztián esete más. Néhány éve ő testesítette meg a reményt, hogy végre nemzetközileg is jegyzett csatára lehet a válogatottnak. Ám Liverpoolt odahagyva Görögországban az AEK Athén után az Olympiakosznál és tavaszszal a Volosznál sem váltotta meg a világot. Mindez nem törte meg, sőt talán céltudatosabbá is tette, s szembetűnő, hogy az elmúlt évben megemberesedett, immár a felsőteste is sportolót idéz.
Harminchat esztendeje Nyilasi Tibor 19 évesen öt, ráadásul zsinórban szerzett góllal, tehát „mesterötössel” mutatkozott be a válogatottban, s kiérdemelte a Luxemburg grófja kitüntető címet. Németh Krisztián két okból sem léphet a nyomdokaiba, egyrészt, mert már elmúlt 22 éves, másrészt, mert tavaly debütált a németek ellen (igaz, nem volt benne köszönet, a 3-0-s vereség tetejébe meg is sérült). „Luxemburg bárója” még lehet belőle. Ehhez ma este elég lenne egy mesterhármas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.