Új segély Dublinnak

Legfeljebb 2013-ra reméli az ír szakminiszter, hogy képesek lesznek a tőkepiacról finanszírozni a gazdaságot. Az ország miniszterelnöke szerint ugyanakkor Írországot nem szabad egy kalap alá venni Görögországgal.

Munkatársunktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írország kénytelen lesz újabb hitelért folyamodni az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz, mivel nem lesz képes adósságát a tőkepiacról finanszírozni az ír szállítás-, turizmus- és sportminiszter szerint. Leo Varadkar a Sunday Times című lapnak adott és a Magyar Távirati Iroda által szemlézett interjújában az ír kormánytagok közül elsőként fejezte ki kételyeit az ország adósságának tőkepiaci finanszírozhatóságával kapcsolatban a hitelezők által megkövetelt magas hozamok miatt. – Erősen kétségesnek tartom, hogy már jövőre képesek lennénk visszatérni a tőkepiacra. Szerintem ez valamivel tovább tart majd. Az ezt követő esztendő, vagyis 2013 talán már szóba jöhet, de ki tudja? – idézi a lap a minisztert, aki szerint ez a helyzet azt jelenti, hogy egy második hitelprogramra is szükség lesz. – Vagy a meglévő programot kell kiterjeszteni, vagy egy másodikat elindítani. Szerintem a többség is ezen a véleményen van – jelentette ki a tárcavezető.
Miközben Leo Varadkar aggódik, Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és kereskedelmi miniszter az RTE rádióállomásnak adott interjúban túlzottnak nevezte a görög válság dominóhatásával szembeni aggodalmakat. – Nem arról van szó, hogy ha Görögország csődbe jut, akkor annak közvetlen következményei lennének Írországra nézve – mondta Gilmore, elismerve ugyanakkor, hogy egy ilyen esemény nem jönne jól számukra. – Egy görög államcsődnek természetesen következményei lennének az egész euróövezetre nézve, aminek persze mi is tagjai vagyunk, de helytelen lenne Írországot egy kalap alá venni Görögországgal – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.