Újabb hibákat találtak a Tescókban

Lejárt szavatosságú kakaós italt is találtak a budaörsi Tescóban a fogyasztóvédelmi felügyelők. A lakossági bejelentések alapján Budapesten és Pest megyében végzett ellenőrzésekkor pedig számos olyan húskészítményre bukkantak, amelyen több lejárati idő szerepelt. Legutóbb egerek jelenléte miatt rendelt el vizsgálatot a Vidékfejlesztési Minisztérium a Tesco áruházakban.

Vass-Gabay Dorka
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan, gyermekeknek szánt kakaós ital volt a Tesco budaörsi áruházának polcain, amelynek minőségmegőrzési ideje 2010. november 5-én, fél éve lejárt. Az amúgy is romlandó tejtermékre a fogyasztóvédelmi felügyelőség Pest megyei szakemberei figyeltek fel lakossági bejelentés alapján. Ugyanebben az áruházban az ellenőrök egy hete lejárt baconos grillt, valamint szabálytalan tartalmú jótállási jegyet is találtak – adta hírül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
*
A közlemény szerint a hivatal szakemberei egy gödöllői üzletben is találtak hiányosságokat: az ellenőrök olyan tálcás húskészítményt vásároltak, amelyen két fogyaszthatósági időpont szerepelt. A gödöllői áruházban 15 lejárt szavatosságú élelmiszert is találtak.
A kereskedelmi lánc fővárosi és Pest megyei egységeiben lakossági bejelentések és az elmúlt időszakban a társhatóságok által feltárt ügyek miatt tartott átfogó ellenőrzések során az akciós árak nem megfelelő alkalmazására is fény derült. Eszerint a Tesco „2+1 ajándék” csomagjaival megkárosította a vásárlókat, mivel az akcióban megvásárolt termék többe került, mint ha a fogyasztó külön vásárolta volna meg három árut. A feltárt kifogások miatt az eljárások megindultak, illetve – az élelmiszerek esetében – a felügyelőségek az ügyeket áttették az állat-egészségügyi hatósághoz. Az NFH arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy minden esetben figyeljenek oda a vásárolni kívánt élelmiszerek minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejére.
Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője elmondta, a hivatal saját laborjában két- és háromkerekű gyermekkerékpárokat is vizsgált. Kiderült, a termékek 37 százalékánál hiányzott a termékismertetőből valamilyen fontos figyelmeztetés. Több biciklinél az összeállító csavarok hámsérülést okozhattak, illetve voltak olyan alkatrészek, amelyek közé beszorulhatott a gyermek ujja. A nagyobb gyermekek részére készülő kerékpárok között volt olyan, amelyen nem volt első fék, illetve a láncvédő nem megfelelően takarta a láncot, amely becsípve a gyerek ruháját, komoly balesetet okozhat.
A Tesco lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hivatalos értesítését még nem kapták kézhez, de ha a sajtóhírek megalapozottak, természetesen, együttműködve a hatósággal mindent megtesznek azért, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.
Május elején egy lapunkhoz eljuttatott elektronikus körlevelében a Tesco minőségbiztosítási vezetője arra hívta fel az áruház munkatársainak figyelmét, hogy rengeteg egér van az állateledelsoron és a tejsoron. A dolgozóktól azt kérte: jelezzék, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót, netán egeret látnak az éjszakai vagy nappali töltés során. Az ügyben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter eljárást indított, és az összes hazai Tesco áruház ellenőrzésével bízta meg a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalt. Noha a vizsgálat elrendelése és kezdete között három nap telt el, és a Tescónak elég ideje volt a felkészülésre, az ellenőrök öt üzletben találtak rágcsálók jelenlétére utaló nyomokat. A Tesco alig 800 ezer forint bírságot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.