Újabb pénzbírság a Tescónak

Bákonyi Ádám
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb másfél millió forintos bírságot szabtak ki a Tescóra, miután a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának budai kerületi hivatala szabálytalanságot tárt fel a multinacionális vállalat Pest megyei üzleteiben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság május 26-án közölte, lakossági bejelentések alapján felügyelőik több szabálytalanságot találtak a Tesco fővárosi és Pest megyei egységeiben. A budaörsi Tescóban például olyan, 1–3 éves gyermekeknek szánt kakaós innivaló volt a polcokon, amelynek minőségmegőrzési ideje már tavaly novemberben lejárt, de ugyanitt egy hete lejárt baconos grillt, valamint szabálytalan tartalmú jótállási jegyet is találtak. Egy gödöllői üzletben vásárolt húskészítményen két fogyaszthatósági időt tartalmazott a terméken lévő címke, míg további tizenöt élelmiszernek lejárt a szavatossági ideje. Az esetek miatt Tarnai Richárd kormánymegbízott a következő hetekre fokozott ellenőrzést rendelt el a Tesco valamennyi Pest megyei üzletében. A Tesco közleménye szerint még nem kaptak hivatalos értesítést, de együttműködnek a hatósággal.
Nemrég a Tesco nyolc áruházában találtak az ellenőrök kártevők jelenlétére utaló nyomokat. Egyes esetekben egérürüléket találtak, továbbá a kártevőirtó szerek szakszerűtlen kihelyezését tapasztalta a hatóság, amiért 745 ezer forintra bírságolták a vállaltot. A múlt év végén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal már talált egeret egy Tesco áruház egyik akciós termékében, és csaknem háromszáz kilónyi, bélsárral szenynyezett csirkehúst is zároltatni kellett. A hivatal csupán 850 ezer forintra bírságolta és 50 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a Tescót, amely azonnal fizetett. A hivatal szerint a Tesco nemrég több mint négy tonna, növényvédő szerrel szennyezett paradicsomot értékesített, de a multinacionális vállalat nem, csupán a forgalmazó cég kapott 1,8 milliós bírságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.