Újabb roma felzárkóztatási program indul

A Roma Polgári Tömörülés (RPT) és a gazdasági élet köré csoportosult résztvevői együttműködésével néhány hónapja társadalmi összefogás indult meg a cigányok felzárkóztatása érdekében. Ennek eredményeképpen megszületett A roma felzárkóztatás európai modellje nevű projekt, amelyet tegnap mutattak be Budapesten.

Tarics Péter
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félreértették Farkas szavait. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Bruxinfónak állítólag azt mondta, alanyi jogon lakáshoz juthatna az a roma család, amely iskolába járatja gyermekét, és legalább az egyik szülő munkába áll. Ezzel szemben az ORÖ elnöke lapunknak azt mondta, tévesen fogalmazták a hírt. Hozzátette, az Orbán Viktorral a múlt héten aláírt keretmegállapodás értelmében arra lesz lehetőség, hogy a családok közmunkával felújítsák és lakhatóvá tegyék akár saját tulajdonú, akár bérelt otthonukat is. A keretmegállapodás egyébként nyilvános, tehát egyértelmű, hogy nincs benne az a mondat, amelyet Farkas Flóriánnak tulajdonítanak. (T. P.)


A program célja, hogy a romák és a hátrányos helyzetűek közül minél többen kapjanak munkát, elősegítve társadalmi felzárkózásukat. – A cigányok foglalkoztatása nemcsak szociális, hanem mindenekelőtt nemzetgazdagsági és stratégiai kérdés – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke. Hozzátette, a romáknak a nyílt munkaerőpiacra kell kilépniük. Elmondta, a program lényege, hogy jelentős eredményeket érjenek el a romák felzárkóztatása területén, bármiféle többletforrás igénybevétele nélkül. – Az általunk kidolgozott felzárkózási program már működik – jegyezte meg Makai –, hiszen a roma felzárkóztatási konzorciumban jelenleg 17 cég segíti a munkánkat. Az RPT elnöke kijelentette, társaságunk üdvözli a kormány és az Országos Roma Önkormányzat által múlt héten aláírt keretmegállapodást, amely szerint 2015-ig célként fogalmazták meg 100 ezer munkanélküli roma foglalkoztatásba történő bevonását. Arra a kérdésre, hogy az RPT hány munkahelyet lenne képes teremteni a keretmegállapodáshoz kapcsolódóan, Makai közölte, a pontos számokat ősszel fogják tudni, de több ezer új munkahellyel számolnak.
A cigány vezető elmondása szerint a projektet három pillér alkotja. Az első pillér az RPT vezetésével, a gazdasági élet szereplőinek összefogásával, saját erőforrásaik bevetésével, összehangolva, valós gazdasági igényekre alapozva támogatja a romák felzárkózását. Ebben a pillérben a konzorciumba tömörült cégek vállalják, hogy a roma foglalkoztatottaik aránya tükrözni fogja a romák lakossági létszámarányát, illetve a konzorciumként elvégzett feladatok nyereségéből roma felzárkóztatási programokat támogatnak. A második pillér a munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatás, a harmadik pedig az úgynevezett Munkatárs mentor program, amely a munkahelyi igények és az egyéni felkészültség összhangjára törekszik. A Roma Polgári Tömörülés projektje egyelőre fővárosi szinten működik, a jövőben a vidéki városokra is kiterjesztenék tevékenységüket.
Makai István személyes találkozót kér Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy ismertethesse a roma felzárkózás európai modelljét és a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatot. Emellett Brüsszelben is be szeretné mutatni a projektet.

Állattenyésztéssel a cigányokért. Állattenyésztési szövetkezetek létrehozásával szeretné foglalkoztatni a romákat az állam. Erről Kertész Lóránd belügyminisztériumi referens számolt be Bicskén egy konferencián. A szövetkezetek minden bizonnyal kft. formájában működnének. Az állatokat roma munkavállalók gondoznák, és csak akkor kapnának mintegy 50 ezer forintnyi bért, ha naponta bejárnak dolgozni. Ebben az évben 100-150 településen tervezik a program megvalósítását, melynek keretében településenként 70-80 embernek tudnának munkát adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.