Újabb szlovák ellenzéki hisztéria

A Szlovák Nemzeti Párt „A magyar terjeszkedés ellen” felirattal helyezett el óriásplakátokat a Csallóközben, politikai hisztéria mégsem ebből lett Pozsonyban, hanem egy Kövér László által adott interjúból. A szlovák külügyminisztérium ugyanakkor nem állt be az ellenzéki pártok magyarellenes kórusába.

Pataky István
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először igyekszik az országutak szélén elhelyezett óriásplakátokkal heccelni a szlovákokat és a magyarokat a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt. Ezúttal a magyar terjeszkedés veszélyére hívja fel a figyelmet az ellenzéki párt, a többségében magyarok lakta Bácsfán például a település központjában látható a plakát.
Slotáék egykori koalíciós partnerükkel, a baloldali Irány-Szociáldemokráciával (Smer) karöltve Kövér László magyar házelnököt is „megtalálták”. A Robert Fico vezette Smer árnyékkormányának külügyminisztere, Olga Algayerová azt mondta, „Budapesttől olyan pofont kaptunk, mely csíp, mint a paprika”. Bírálta Iveta Radicová kormányát és személyesen Mikulás Dzurinda külügyminisztert, mert azok nem reagáltak a hétfői interjúra. Kövér a Hospodárske Noviny gazdasági lapnak egyebek mellett kijelentette: a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, és a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez, Magyarországhoz tartoznak. „A nemzet egysége a határokra való tekintet nélkül is kialakítható és megtartható, főleg az egyesülő Európában” – mondta Kövér. Hozzátette: ő otthon érzi magát Komáromban s átmenve a hídon, Észak-Komáromban is. A Bumm.sk felvidéki hírportál által idézett Marek Madaric Smer-alelnök mindezt úgy értelmezte, hogy „ezzel megerősítette a magyar politika revizionista szellemét, és azt, hogy nem tisztelik a szuverén Szlovákiát”.
A szlovák külügyminisztérium állásfoglalásában azt írta, a Smer csak olyan politikára képes, amely feszültséget kelt, s azt a Szlovák Köztársaság állampolgárai elutasítják.

Támogatás. A pozsonyi kormányhivatal pályázatot hirdetett a roma közösség szociális és kulturális igényeinek kielégítését célzó projektekre, erre összesen 833 878 eurót különítettek el. Az összegre a települések, önkormányzati szervek, polgári társulások, alapítványok, egyházak és fizikai személyek is pályázhatnak. Támogatást kaphatnak mindazon kérvényezők, akik projektjük költségvetésének legalább 5 százalékát saját vagy más forrásból képesek finanszírozni, a legkisebb támogatás 500 euró, a legmagasabb 30 ezer euró. A támogatás egyebek mellett közösségi központok létrehozására, rossz felszereltségű lakóhelyek műszaki fejlesztésére, lakások felújítására, roma telepek melletti buszmegállók létesítésére, illetve művelődés és kultúra támogatására is kérhető. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.