Újfajta autótámogatás rokkantaknak

Munkatársunktól
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnne a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása a jövőben, a gépkocsivásárláshoz nyújtandó állami támogatás viszont jelentősen emelkedne a Nemzeti Erőforrás Minisztérium javaslata szerint. Az új rendelkezés 2013 első napján léphetne életbe. Új személyautó vásárlásába akár 900 ezer forinttal is beszállna az állam, használt gépjármű esetén a támogatás összege pedig a vételár 60 százaléka, legfeljebb 600 ezer forint lenne. Jelenleg 300 ezer forint a maximális támogatás, az összeg ráadásul másfél évtizede változatlan. A gépjármű-átalakításhoz nyújtható öszszeg a jelenlegi 30-ról 90 ezer forintra emelkedhet. A tervezet szerint elsősorban azok jogosultak a támogatásra, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt tömegközlekedési eszközt önerőből nem tudnak igénybe venni, azonban a gépjármű használata keresőtevékenységük, rehabilitációjuk, tanulmányaik folytatásához nélkülözhetetlen. A kormányzati portálon közzétett anyag egyúttal javasolja a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásának megszüntetését 2013. január 1-jétől; az érintettek ugyanakkor nem szenvednének anyagi hátrányt, mert akik ehelyett megszerzik a fogyatékossági ellátásra való jogosultságot, ez utóbbi jogcímen a közlekedési támogatásnál magasabb összeghez juthatnak hozzá (a két ellátás együttes folyósítását a jelenlegi rendszer is kizárja).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.