Újraválasztották Fekete Pétert

A Magyar Teátrumi Társaság négy taggal bővült: tegnapi közgyűlésén felvették sorukba az egri teátrumot, a Magyarországi Színházat, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központot és a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Fekete Pétert pedig újraválasztotta a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi békéscsabai közgyűlésén újabb három évre választotta meg elnökének Fekete Pétert, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatóját a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete. Lemondott elnökségi posztjáról Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház volt igazgatója, a közgyűlés helyette a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, Oberfrank Pált választotta elnökségi tagnak. Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját újabb három évre megerősítették elnökségi pozíciójában.
A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének vasárnapi közgyűlésén a színidirektorok tárgyaltak arról, hogy az általuk vezetett teátrumok közös produkciókat hozzanak létre. Szóba került a díszletek és jelmezek újrafelhasználásának, egymásnak való átadásának lehetősége is, amely a színházak gazdaságosabb működését segítheti. Külön napirendi téma volt a Gárdonyi Géza Színház botrányos gazdasági helyzete is, amely a korábban leváltott vezetőjéhez, Csizmadia Tiborhoz köthető – az egri teátrumhoz csődbiztost kellett kirendelni. Szó esett arról is, hogy több megyei fenntartású teátrum városi működtetésű lesz. Lapunk információja szerint Nyíregyháza, Eger, Békéscsaba és Veszprém színháza válhat városi fenntartásúvá.
Szintén tegnap tartotta közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság. A Debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által elnökölt szakmai szövetség üdvözölte, hogy az előadó-művészeti törvény általa kezdeményezett módosítása jó ütemben halad, aminek érdekében az Országgyűlés kulturális bizottságának vezetője, L. Simon László széles körű szakmai konszenzust teremtett. A teátrumi társaság – ahogy arról korábban beszámoltunk – a nemzeti erőforrás minisztertől, Réthelyi Miklóstól az Előadó-művészeti Tanács felfüggesztését kéri, mivel annak munkáját szakszerűtlennek tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.