Újvidék és a C csoport már biztos

Ballai Attila
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még alig oszlik a női kézilabda válogatott vb-selejtezős kudarca miatti trauma, de aki nem akar elmerülni a csodavárás (hogyan juthatnánk ki mégis a lottó- ötössel felérő szerencsével az olimpiai kvalifikációs tornára?) vagy a kapitánykeresés (a lemondott Mátéfi Eszter helyett egyszer talán esélyt kaphat Kovács Péter is?) rejtelmeiben, annak remek menekülési útvonalat kínál a férfi szakág.
Ma Belgrádban ugyanis kisorsolják a jövő januári szerbiai Eb csoportbeosztását. A magyar csapat, mivel selejtező kvartettje élén végzett, a második kalapból indul, a kiemelés rendje a következő, 1. kalap: Franciaország, Horvátország, Németország, Lengyelország; 2. kalap: Magyarország, Dánia, Norvégia, Svédország; 3. kalap: Szerbia, Izland, Spanyolország, Csehország; 4. kalap: Szlovénia, Oroszország, Macedónia, Szlovákia. Együttesünket tehát a skandinávokkal sorolták egy kasztba, sőt, ennél egzaktabban is meghatározták a pozícióját: az újvidéki C csoportba helyezték.
Részben gazdasági megfontolásból, részben gesztusként, hiszen a szervezők sok magyar nézőt várnak a délvidéki városba. Hasonló okból rögzítették máris a szerbek helyét az A csoportban és Belgrádban, a macedónokét pedig a B-ben és Nisben, a horvátokat ellenben zsigeri indíttatásból vitték el a tőlük legmesszebb található helyszínre, Versecre.
A sorsolás első lépéseként kihúzzák a negyedik kalapban lapuló három csapatot, majd jön a harmadik, a második, végül az első. A korábbiakkal ellentétben tehát ezúttal a házigazdát nem illeti meg a csoport- és ágválasztás joga. Minket persze sokkal inkább foglalkoztat a saját csapatunk, amely az első vonalból olyan ellenfelet kap, amellyel a januári vb-n is találkozott (a franciáktól kikapott, a németeket és a lengyeleket bravúrral verte), a harmadikból nagy valószínűséggel elcsípi a rossz emlékű tavalyi ausztriai Eb egyik vetélytársát (a spanyolok és a csehek elleni vereséggel estünk ki már az első körben), a negyedikből pedig üdvös lenne kifognia a szlovákokat, ha már a macedónokat kizárt.
Kedvező, hogy válogatottunk a középdöntőre is Újvidéken marad – remélhetőleg nem kell hazaindulnia, mint tavaly Bécsújhelyről –, ide csatlakoznak a verseci továbbjutók. A teljes mezőny majdnem fele akár felkészülési versenynek is tekintheti a kontinensviadalt, hiszen a világbajnok franciák már olimpikonok, de Dánia, Spanyolország, Svédország, Horvátország, Izland és Magyarország is biztosan selejtezhet Londonra. A kvalifikációs tornára Európa még két együttest delegálhat, ezekért nagy valószínűséggel a házigazda szerbek, a németek, a lengyelek, az oroszok és a norvégok küzdenek meg. Úgyhogy üdvös lenne elkerülni őket, ameddig csak lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.