Ünnepi ajándék a kasszáknak?

Szilágyi Richárd
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes hírek szerint összesen akár hétmilliárd forint nyereséghez juthatnak a hazai magánnyugdíjpénztárak azzal, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonát csaknem két hétig saját hasznukra kamatoztathatták. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tájékoztatójára hivatkozva a Világgazdaság tegnap azt írta, hogy az eredeti június 12-i határidő helyett pünkösd után, a jövő kedden is elegendő a nyugdíjpénztáraknak az állami rendszerbe visszalépő tagok vagyonát az Államadósság-kezelő Központnak átutalni. Ezt a „hoszszabbítást” azonban tegnapi lapzártánkig nem erősítette meg a PSZÁF. A nyugdíjpénztárak az állítólagos négy nap haladékkal átadandó 2800-2900 milliárd forint értékű vagyonelemek után négynapi többletkamathoz és árfolyamnyereséghez jutnak. A lap szerint így az állam mintegy kétmilliárd forintról mond le a nyugdíjpénztárak javára.
A Világgazdaság arra is emlékeztet, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok államhoz kerülő vagyona után – május 31. és június 10. között – járó mintegy ötmilliárd forintos hozamát már a kormányrendelet megalkotásával átengedte az állam. Így – a cikk szerint – összesen akár hétmilliárd forint nyereséghez is juthatnak azok a magánkasszák, amelyek folyamatosan a nyugdíjrendszer átalakításának áldozataként állították be magukat az elmúlt hónapokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.