Vacsora Obamával

Hírösszefoglaló
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen átélt tapasztalataikat a demokrácia építésében át tudják adni Észak-Afrika és a Közel-Kelet szabadságra vágyó népeinek a közép-európai államfők. Ez volt a fő gondolata Barack Obama amerikai elnök beszédének, amelyet a közép-európai elnökök pénteki varsói vacsoráján mondott el.
– Kezdettől fogva lelkesített bennünket e térség szabadságának kibontakozása és gazdasági virágzása, és biztosak vagyunk, hogy folytatódnak ezek a folyamatok. Részesei és teljes körű partnerei szeretnénk lenni az önök által vezetett demokráciák és nemzetgazdaságok megerősödésének, mert úgy gondoljuk, hogy ez az Egyesült Államok előnyére válik – jelentette ki Obama.
Barack Obama szombaton megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a szoros amerikai–lengyel kapcsolatok fenntartása mellett, és kijelentette: Washington azt akarja, hogy a kelet-közép-európai térség egészében a béke és stabilitás légköre uralkodjon. Kétoldalú megbeszélést tartott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel és Donald Tusk miniszterelnökkel, találkozott a parlamenti pártok és az egykori antikommunista ellenzék képviselőivel, majd a varsói Helyőrségi Templomban virágot helyezett el a 2010. áprilisi szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktáblájánál, és találkozott az áldozatok egy részének hozzátartozóival.
Elutasította az Obamával való találkozást Lech Walesa korábbi lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke. Walesa egy olaszországi meghívásra hivatkozott, és kijelentette, hogy egyébként sincsenek ínyére a pusztán jelképes, tartalmi elemeket nélkülöző találkozók.
A Donald Tuskkal tartott tárgyaláson szó volt a vízumszabályok enyhítéséről. Obama támogatásáról biztosította azt az amerikai kongresszus előtt fekvő tervezetet, amely módosítaná a vízumkiadási rendszert, lehetővé téve a Lengyelországgal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlését.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.