Valaki eltőzsdézte Líbia olajpénzeit?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd dollárt bukott tavaly a mesés olajbevételekből 2006-ban megalapított líbiai állami befektetési alap, a Libyan Investment Authority, holott vagyonát a legelismertebb pénzintézetek kezelték – adta hírül a Portfolio.hu. A líbiai alap az egyik legnagyobb veszteséget a Goldman Sachsszal kötött 1,3 milliárd dolláros devizapiaci és részvénytranzakciók okozták, amelyek összesen 98 százalékkal értékelődtek le. Az ügy érdekessége, hogy a Wall Street Journal értesülése szerint a hatalmas veszteségekért kárpótlásként a Goldman vezetői felajánlották annak lehetőségét, hogy a líbiai alap a társaság legnagyobb tulajdonosa lehessen, de végül ez a tranzakció meghiúsult. Ez egyes elemzők szerint a történtek felvetik annak gyanúját, hogy egyesek talán a saját szakállukra károsították meg az olajvagyonból felduzzasztott alapot.
Az alapot még a válság előtt hozta létre a líbiai állam az olajexportból származó 40 milliárd dollárból. A pénz többek között a Goldman, a Société Générale, a HSBC, a JP Morgan, az Och-Ziff Capital és a Lehman Brothers kezelésébe került. A Goldman egyes vezetői követően személyesen is ellátogattak az országba, és felajánlották, hogy a líbiai alap fektessen 350 millió dollárt két alapjukba. Így is lett, s ahogy a kapcsolat egyre szorosabbá vált az amerikai bankház és a líbiai vezetés között, egy új ügyletre is sor került, amelyben a bank nyolc vállalat részvényeire és egy devizakosárra kötött 1,3 milliárd dolláros opciót, amely akkor profitált volna, ha az árfolyamok egy szintet meghaladnak. A főként európai pénzügyi intézmények és energiacégek papírjai azonban a Lehman-csőd után lefelé vették az irányt, így valamennyi pozíció veszteséggel zárult. A befektetések értéke 25 millió dollárra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.