Váltás előtt Portugália

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki szorítsa meg a portugálokat az előttünk álló években? – erre a kérdésre kap választ az ibériai ország lakossága holnap urnazárás után, a helyzet ugyanis cseppet sem rózsás. Két hónappal ezelőtt mondott le hivataláról José Sócrates szocialista kormányfő, aki korábban már beterjesztette megszorító intézkedéseit, de a jobboldali ellenzék azokat leszavazta, ez pedig végül a bukásához vezetett. A kimutatások szerint a győzelemre jelenleg leginkább a neve ellenére jobboldali Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van esélye, amely a Néppárttal szövetkezve erős kormányt alakíthat, és stabil háttérrel indíthatja el a nemzetközi intézmények (a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Unió) által elvárt szigorú intézkedéseket.
Portugália hasonló helyzetben van, mint Írország, azaz hatalmas, három év alatt 78 milliárd eurós kölcsönt vesz fel, amelyet vissza is akar fizetni, ehhez viszont kivételes szigorra és fegyelemre lesz szükség. Pedro Passos Coelho, a PSD miniszterelnök-jelöltje ezt ígéri, s azt állítja, a 78 milliárd eurós hitel a szocialisták hatéves tevékenységének a végeredménye. Márpedig nem csupán arról van szó, hogy ilyen hatalmas mentőövre van szüksége az országnak, de az is kérdéses, hogyan tudja majd kitermelni a csomag törlesztőrészleteit az ország egyre gyengülő gazdasága. A portugál pénzügyminiszter kétszázalékos GDP-csökkenést jósolt májusban, a munkanélküliség pedig a mai 11 százalékról várhatóan 13 százalékra ugrik egy év alatt.
A várható lépésektől előre retteg Portugália. Az állami alkalmazottak bérét befagyasztják, csökkentik a nyugdíjakat, a munkanélkülieknek járó juttatásokat. Ezek ellen már többször voltak megmozdulások Portugáliában, ennek ellenére semmi esélye nincs az országnak arra, hogy elkerülje a mostaninál sokkal súlyosabb megszorításokat, hacsak nem akar Görögország sorsára jutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.