Vége a nagy sorozatnak

Rafael Nadal címvédőként harcba szállhat hatodik Roland Garros-diadaláért, miután a tegnapi első elődöntőben felülmúlta Andy Murrayt. Estébe nyúlóan kiderült, hogy a vasárnapi fináléban Roger Federer lesz az ellenfele, aki rendkívül magas színvonalú meccsen legyőzte az idén eddig veretlen Novak Djokovicsot, aki így – egyelőre – nem lesz világelső.

Deák Zsigmond
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal tegnap töltötte be a huszonötödik életévét, s értelemszerűen a legszebb születésnapi ajándékot magának szánta azzal, hogy Andy Murray legyőzésén át bejut a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének a döntőjébe. Erre a papírforma alapján minden esélye megvolt címvédőként, ötszörös győztesként, világelsőként, ráadásul korábban négy vereség mellett tízszer is legyőzte szűk egy évvel fiatalabb skót riválisát, legutóbb pár hete Monte-Carlóban. Érdekesség, hogy Párizs salakján most futottak össze először. A derbi a vártnál kiegyenlítettebben zajlott, hosszú labdamenetek, játékok sorjáztak egymás után, a felek nem igazán mertek kockáztatni. A spanyol klasszis kicsivel azért jobb volt, amit mindhárom játszmában érvényre tudott juttatni.
Az estébe hajlóan kezdődött Novak Djokovics és Roger Federer rangadója. A szerb játékos idei veretlenségét és a svájci klasszis közelmúltbeli csodás eredménysorát látva feltehettük a kérdést: megtörténik-e az őrségváltás? Korábbi 22 mérkőzésükből Federer 13-at megnyert, az idei három után viszont Djokovics örülhetett. Tegnap elképesztően magas színvonalú és kiegyenlített küzdelmet varázsoltak a Roland Garros centerpályájára, mondhatnánk, hogy előre hozott döntőt, ha a másik ágon nem Nadal állna. Brékelték ugyan egymást, de 6:6-ig fej fej mellett haladtak, a rövidítésben aztán svájci (rész)siker született, éppen fordítva, mint a januári Australian Open döntőjében. Federer a második szettben fölénybe került, elvette Djokovics adogatását, majd további két fogadójátékban összesen 11 bréklabdája volt, ebből öt játszmalabda. Mindegyiket elszalasztotta, de a végén, ha nehézségek árán is, bréklabdát hárítva hozta a szükséges adogatógémet, s vele a szettet 6:3-ra. 2-0-s vezetésre tett tehát szert. Djokovics persze nem adta fel, s a harmadik felvonást viszonylag simán hozta 6:3-ra. A negyedik játszmának az volt a téje, Federer még aznap nyer-e, Djokovics egyenlítése esetén a sötétedés miatt ugyanis mára kellett volna elnapolni a folytatást. Újabb szoros szettben, rövidítésben ismét Federer volt a jobb.
Megszakadt tehát Djokovics 43 (ebből idén 41) meccses győzelmi sorozata, s az is eldőlt, hogy egyelőre nem veszi át az első helyet a világranglistán Nadaltól, mert ahhoz döntőbe kellett volna jutnia. Az elmúlt évtized nagy párosa, Federer és Nadal játssza a finálét, Párizsban legutóbb három éve alakult így a végkifejlet.
Férfi egyes, elődöntő: Nadal (spanyol, 1.)–Murray (brit, 4.) 6:4, 7:5, 6:4; Federer (svájci, 3.)–Djokovics (szerb, 2.) 7:6 (7-5), 6:3, 3:6, 7:6 (7-5).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.