Veszélyben az Euroliga

Iványi Dalma, a szakadék szélén táncoló Pécs 2010 csapatkapitánya – egyben jövőbeli tulajdonosa – tegnap úgy fogalmazott: nagyjából egy év kell a nehéz anyagi helyzetbe került klub rendbetételéhez. Ám a nemzetközi szövetséghez, a FIBA-hoz már a péntekig el kellene juttatni a nevezési papírokat.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iványi a múlt héten lépett színre lehetséges megmentőként. Nyílt levelet írt Páva Zsolt polgármesternek, arra kérve, a város ne új gárdát támogasson, hanem segédkezzen a jelenlegit működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft. megmentésében. Iványi mint az ötvenszázalékos tulajdonrésszel rendelkező Sport Marketing Management 2007 Kft. (SMM) többségi tulajdonosa exponálta magát, ám a tegnapi tájékoztatón elismerte, csak folyamatban van többségi tulajdonossá válása.
Korábban Páva Zsolt kijelentette, hogy a 49,24 százalékban tulajdonos önkormányzat nem kíván együtt dolgozni az SMM Kft.-vel, célja egy új csapat felépítése. Iványi személye azonban a polgármester számára is garancia az együttműködéshez. „Három feltételt kértem Iványi Dalmától, amelyekkel ő maga is egyetértett – írta múlt heti levelében Páva Zsolt. – Az új tulajdonosi struktúrával rendelkező Pécsi Női Kosárlabda Kft.-nek teljesen új ügyvezetéssel kell működnie. A közpénzek útját és felhasználásának módját a lehető legszigorúbban ellenőrizni fogjuk. Mindezek mellett pedig alapos gazdasági átvilágítást is kezdeményezünk.”
A magyar (MKOSZ) és a nemzetközi szövetség (FIBA) nem ennyire türelmes. Az egyes nemzeti szövetségeknek péntekig kell benyújtaniuk az Euroligába, illetve az Európa-kupába nevező csapatok listáját a biztosítékokkal együtt.
– A tartozások kiegyenlítéséről szóló igazolást, valamint az éves beszámolót és a költségvetési tervet kell mellékelni – mondta érdeklődésünkre Sterbenz Tamás főtitkár. – A hazai szövetség elnöksége pénteken ülésezik, addigra meg kell kapnunk a papírokat, hogy továbbíthassuk azokat a FIBA-hoz.
Kérdésünkre, hogy a klub kaphat-e haladékot, Sterbenz nemmel felelt, mondván, a Pécs már eddig is túlfeszítette a húrt a FIBA-nál. A nemzetközi szövetség által is megállapított tartozásokat – amelyek miatt a magyar együttest kizárták az átigazolásból – ki kell egyenlíteni, a többiről megállapodást kell csatolni a kifizetés (át)ütemezéséről. Így valószínű, hogy a baranyaiak nem tudnak indulni az Euroliga 2011–2012-es idényében. Igaz, Iványi tegnap úgy tájékoztatott: „Felvettük a kapcsolatot a játékosügynökökkel a kifizetések miatt, amelyeket határidőre teljesíteni fogunk.” Mégis helyesebb, ha abból indulunk ki, egy év kell ahhoz, hogy a PNK Kft.-t egyenesbe hozzák.
Kész szerencse, hogy az NB I-be csak július 15-ig kell nevezni. Addig van esély játékosokat igazolni, bár a már távozott Fegyvernekyt, Bujdosót és Krnjicset nem lesz könnyű pótolni. Iványi bízik benne, hogy a következő idényben is a Pécset erősíti majd az amerikai Griffin és Quigley, utóbbinak elkezdődött a honosítása. A polgármester kérésének eleget téve Iványi Rózsa Gábor helyett új ügyvezetőt is keres, s van is jelöltje. Rózsa Gábor nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, ez immár Iványi Dalma hatásköre. Ezt a feladatmegosztást talán hamarabb kellett volna kitalálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.