Veszik és védik a magyart

Vedd a magyart! Védd a magyart! – ezzel a jelszóval indított programot Schmittné Makray Katalin. A köztársasági elnök felesége egy budai zöldségesnél és hentesnél vásárolt hazai árukat. Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára lapunknak kijelentette, a magyar gazdálkodók nem lehetnek áldozatai a piaci zavaroknak.

Munkatársainktól
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy budai Tesco Express melletti zöldségesnél és hentesnél vásárolt be tegnap Schmitt Pál köztársasági elnök felesége. Makray Katalin szerint a magyar áruk jobb minőségűek, egészségesebbek, és fontos, hogy a társadalom segítse a hazai termelőket.
– Már régen eldöntöttem, hogy ha tehetem, a magyar termékeket részesítem előnyben a külföldi importáruval szemben – fogalmazott Schmittné Makray Katalin, aki arra kér mindenkit, hogy válassza a magyar termékeket, hiszen azzal egymásnak és a hazai gazdaságnak is segítünk, ráadásul a belföldön termelt zöldségek jobb minőségűek, mint a messziről érkező, sokszor ládában érleltek.
A németországi hasmenéses járvány kapcsán Schmittné Makray Katalin úgy fogalmazott: a rossz kommunikáció felbecsülhetetlen károkat okozott mind az unióban, mind a hazai mezőgazdaságban, ami elkeserítő, ezért még nagyobb szükség van arra, hogy a tudatos vásárlással segítsük a magyar termelőket, és a multik helyett a helyben kapható, megbízható magyar minőséget válasszuk. Az államfő felesége bízik abban, hogy akciója egyszeri és örökös kampány lesz a magyar termékek mellett. A budapesti kampánnyal egy időben – az MTI tudósítása szerint – 18 megyei jogú városban népszerűsítették a magyar élelmiszereket, ezzel is demonstrálva a hazai termékek vásárlásának fontosságát és biztonságát.
A Vedd a magyart! Védd a magyart! akcióhoz Debrecen városa a Méltóság mezeje mentális programmal csatlakozott, amelynek élén Porkoláb Gyöngyi, Kósa Lajos polgármester felesége áll. A három gyermeket nevelő családanya a debreceni Kőr Dáma Egyesület elnökeként is sokat tesz az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás elterjesztéséért, különösen a kisgyermekek körében. A méltóság mezeje mentális programban tíz általános iskola vesz részt, ezek közül az egyikben ökológiai oktatóközpont működik, ahol állatfarmon, üvegházban, gyógynövény-, zöldség- és gyümölcskertben tanulják a gyermekek a biokertészkedés alapjait és az egészséges táplálkozás fontosságát, illetve megtanulják megbecsülni a Magyarországon előállított, jó minőségű élelmiszereket.
Nyíregyházán Kovács Ferencné, a polgármester felesége vezetésével több helyi vezető tisztséget betöltő nő is kiment tegnap 11 órakor a Búza téri piacra, hogy ezzel is demonstráljon a magyar termékek mellett. Többek között magyar terméket vásárolt Halkóné Rudolf Éva és Kósa Tímea alpolgármester, valamint Horváthné Veisz Katalin önkormányzati képviselő is.
Kaposváron az avatásra váró, egymilliárd forintos beruházással épülő nagy piacon Juhász Tibor Somogy megyei kormánymegbízott, Tóth Szabolcs megyei főállatorvos, Király Roland megyei tiszti főorvos, továbbá a megyei kormányhivatal növényvédelmi és agrár-szakigazgatási szerveinek egy-egy vezetője biztatott vásárlásra. Zalaegerszegen polgármester-feleségek sereglettek össze a város piacán, majd a Göcsej élelmiszerkamrája elnevezésű, kizárólagosan zalai termékeket árusító élelmiszerboltban. A négygyermekes zalaegerszegi polgármester felesége, Gyutainé Kiss Gabriella és húszéves nagylánya, Csenge egyebek mellett füstölt sajtot, gyümölcsös házi joghurtot, paprikát, paradicsomot, fejes salátát, házi bodzaszörpöt, frissen sült rétest és mézes puszedlit kóstolgatott. Az élelmiszermustra végén Gyutainé Kiss Gabriella arról beszélt az újságíróknak, ha teheti, magyar terméket vásárol, és abból készült ételt tesz a nagycsalád asztalára.
Eközben a Vidékfejlesztési Minisztériumi, az Országos Kereskedelmi Szövetség, valamint nyolc nagy hazai és nemzetközi áruházlánc képviselői egy tanácskozáson leszögezték, közös érdek a magyar termelők védelme a németországi hasmenéses járvány miatt kialakult zöldségpiaci mizériában. Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta: írásos megegyezés a felek között nem született ugyan, ám abban egyetértettek, hogy a magyar gazdálkodók nem lehetnek áldozatai a piaci zavaroknak. Az áruházláncok kinyilvánították, alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását. A vidékfejlesztési tárca pedig a maga eszközeivel mindent megtesz a hazai élelmiszer-biztonság szavatolásáért. Czerván hozzátette: a tárca képviseletében a zöldségpiaci gondok megoldásáért a jövőben többször is egyeztet majd a kereskedelem képviselőivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.