Veszprémi NATO-bemutató

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként Magyarországon, a veszprémi lőtéren rendezett szakmai napot tegnap a NATO Egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsa (COMEDS). Az idei COMEDS-tanácskozás részeként megtartott Green day elnevezésű rendezvény fő programja a VIGOROUS WARRIOR 2011 fedőnevű többnemzeti egészségügyi bemutató volt. A NATO egészségügyi csoportfőnökei ezen a rendezvényen azt tekinthették meg, hogyan látják el a szövetségesek egymással együttműködve a harctéren és a hátországban a sérülteket.
A demonstráción megjelent NATO-vezetők képet kaphattak többek között a harctéri segélynyújtó katonák tevékenységéről (Combat Life Saver), a ROLE–1 szintű egészségügyi ellátóhely tevékenységéről, vagyis arról a helyszínről, ahol a sebesült először találkozik egészségügyi szakszemélyzettel, a ROLE–2LM szintű egészségügyi ellátóhely munkájáról, vagyis az élet-, végtag- és életfunkció-mentő sebészeti ellátás helyszínéről, a ROLE–4 szintű egészségügyi ellátóhely tevékenységéről, vagyis a végleges, szakosított szakorvosi ellátás és rehabilitáció helyszínéről. Ezen kívül megismerhették a szárazföldi egészségügyi kiürítő eszközök alkalmazását, például a mentőhelikopterek alkalmazását és a
NATO egészségügyi koordinációs részlege munkáját is. Az egészségügyi bemutatón cseh, francia, holland, német és magyar szakemberek vettek részt.
A COMEDS a NATO legmagasabb szintű egészségügyi testülete. Elnökét hároméves időtartamra választják, jelenleg a holland fegyveres erők egészségügyi főnöke tölti be ezt a posztot. A testület évente kétszer ülésezik, tavasszal és ősszel. Az őszi plenáris ülés rendszeresen Brüsszelben, a NATO főparancsnokságán zajlik. A tavaszi ülésnek általában valamelyik tagállam ad otthont egyéni felajánlást követően, a rendezvény így került Magyarországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.