Veszteséges a jegybank gazdálkodása

Példamutatóan felelős gazdálkodást folytatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – így értékelte a jegybanknak 41,5 milliárd forintos veszteséget hozó tavalyi esztendőt Simor András jegybankelnök.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB felügyelőbizottsága távolról sem osztja Simor véleményét, a Magyar Nemzet információi szerint várhatóan holnapután fogadják el a jegybankot éppen a gazdálkodása miatt elmarasztaló jelentésüket. A vizsgálatot folytató testület egyik fő kifogása az arculatváltással áll kapcsolatban. Újságírói kérdésre a jegybank vezére tegnap úgy fogalmazott, a régi logójuk nem támogatta a hitelességet, ezért volt szükség a csaknem 46 millió forintos kiadásra.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a központi pénzintézet a költségvetésből 29 milliárd forintnál nagyobb pótlásban részesült; a kiegyenlítés március 31-ig meg is történt. – Ez elméleti veszteség – mondta lapunk kérdésére az MNB elnöke, aki külön hangsúlyozta, hogy jelentős megtakarításokat sikerült elérni az eltelt két évben a jegybank működésének hatékonyabbá tételével. Simor András szerint a Magyarország besorolásán javító hitelminősítő bízik abban, hogy a kormány tervei végrehajthatók. – Kemény fába vágta a fejszét a kormány, reméljük, hogy sikeres lesz – jelentette ki a jegybank első embere.
Továbbiak a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.