Vesztésre állunk az áfaügyben

Jakubász Tamás
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondja ki az Európai Bíróság, hogy Magyarország nem tett eleget az egyik adójogi uniós irányelvből fakadó kötelezettségeinek – ezt indítványozta tegnapi beadványában Yves Bot főtanácsnok. A szakember a magyar áfa-visszaigénylési szabály miatt indított kötelezettségszegési eljárásban fejtette ki véleményét, s ezzel voltaképpen az Európai Bizottság álláspontját erősítette meg. A bíróságot ugyan nem köti a főtanácsnok véleménye, ám bizonyos: a szakértő álláspontja nem tekinthető súlytalannak. Az Európai Bíróság megkezdte az ügy áttekintését, az ítélet később születik meg.
Az uniós ítélkező fórumnak egy régóta vitatott magyar adójogszabályokról kell döntést hoznia. A szóban forgó paragrafusok kimondják: az itthon ténykedő cégek az államkasszának járó áfájukból levonhatják a beszerzéseik után fizetendő forgalmi adót. Ha a levonható összeg meghaladja a befizetendő summát, a vállalkozás a különbözetet visszakérheti az államtól. Ám ha a cég valamely beszerzésének ellenértékét – s így az áfát – még nem fizette ki üzletfelének, az ügylet forgalmi adójával kevesebbet igényelhet csak vissza. Hatályos szabályaink szerint a tétel csupán később és csak a számla kiegyenlítése után kérhető el az államtól. A bizottság úgy látta: a magyar passzusok sértik a közösségi szabályokat, egyben indokolatlan terhet rónak a vállalkozásokra és csökkentik a cégvilág likviditását, profittermelő képességét. A bizottság és a kormány között a témában folytak ugyan tárgyalások, ám mivel a felek nem jutottak dűlőre, az eset az Európai Bíróság előtt kötött ki.
Korántsem mindegy, miképpen határoz az uniós ítélkező fórum. Ha ugyanis a bíróság – elfogadva a főtanácsos és a bizottság érvelését – a magyar állam ellen ítél, szakértői becslések szerint a hazai költségvetésnek száz-kétszáz milliárd forintról kell egy összegben, azonnal lemondania. Miközben a nagy összegű kiesés nehéz költségvetési helyzetet teremte, addig a honi vállalkozói szféra biztosan örömmel fogadná a döntést: a hazai cégvilágnak ugyanis a szóban forgó summával kevesebbet kellene befizetnie a közkasszába. A gazdaságban maradó pénz segíthetné a vállalkozások életét, ugyanakkor egyes hozzáértők attól tartanak: fennáll annak veszélye, hogy a mostani szabályok kiiktatása miatt megszaporodnak majd a már most is komoly gondot okozó áfavisszaélések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.