Vietnami gyakorlat

Hírösszefoglaló
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összezördült egymással Vietnam és Kína a Dél-kínai-tengeren hétfőn tartandó vietnami hadgyakorlat miatt. Hanoi előre szólt, hogy a kérdéses időpontban éleslövészeti gyakorlatot fog tartani azokon a vizeken, amelyek egy részét Kína a saját területének tekinti. Egy nappal korábban Peking dühösen tiltakozott Hanoi azon kijelentése miatt, hogy egy kínai halászhajó elvágta egy olajkutató hajójuk kábeleit. Peking szerint a halászhajó valóban beleakadt a vietnami olajkutató kábeleibe, ám ez utóbbi még egy órán keresztül vonszolta magával a kicsiny bárkát, mielőtt az kénytelen volt elvágni a kötelékeket. Peking szerint Vietnam súlyosan megsértette szuverenitását, az eset során kínai tengerészek életét veszélyeztette. Az esetet követően mindkét oldalról számítógépes kalózok próbálták megkárosítani a szomszédos ország honlapjait.
Hanoi azonban azt állítja, a kínai bárka szándékosan hajózott oda és vágta el a kábeleket, két héten belül ez már másodszor történt így. A vietnamiak szerint Kína így próbálja fennhatóságát kiterjeszteni az általa felügyelt vízterület fölött. A térségben a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei és Tajvan hasonlóképp igényt tart bizonyos, mások által birtokolt vizekre, de Kína igényei messze a legnagyobbak. A Dél-kínai-tengeren már az 1880-as évek óta folyik a huzavona az aprócska Spratly- és Paracel-szigetek tulajdonjogáért. A Spratly-szigetek valójában csak korallzátonyok, egyike sem lakott, de időről időre valamely környékbeli ország haditengerészete partra száll, hogy magának követelje a földdarabkákat. A kutatások azt mutatják, valószínűleg gazdag olaj- és gázkincs található a víz mélyén, a környék pedig kiváló halászati terület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.