Visszaélések a cseh fegyveres erőknél

Somogyi Mátyás
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg több száz olyan személyt alkalmaz magas beosztásban a cseh belügy-, illetve védelmi minisztérium, akik a törvényes tizenöt éves szolgálati idő letöltése után polgári alkalmazottként dolgoznak tovább. – Ezeket az embereket az állam kétszeresen fizeti, azaz az életjáradék mellett rendes fizetést is kapnak – állapítja meg tegnapi összeállításában a prágai Lidové Noviny.
A cikkekből kiderül: a cseh állam évente hatmilliárd korona (több mint 60 milliárd forint) életjáradékot folyósít az egyenruhás testületek – katonák, rendőrök, tűzoltók, vámosok, börtönőrök – tagjainak, akik civilként dolgoznak tovább. A fegyveres testületeknél jelenleg mintegy tizenhét és fél ezer személy jogosult életjáradékra, ám közülük 12 ezren a 15 év szolgálati idő leteltével továbbra is dolgoznak. A lap ezt a gyakorlatot az életjáradékokkal való széles körű súlyos visszaélésnek tekinti. Jóllehet ez a kettős jövedelem nem törvényellenes, sok esetben bizonyítható a visszaélés. Az Amnesty International csehországi képviselőjének értesülései szerint a tárcáknál több „visszatért” civil személynek létesítettek olyan új munkabeosztást, amely előzőleg nem is létezett. Az idézett lap szerint az életjáradéki rendszer elavult és megérett arra, hogy kivonják a forgalomból, s az így megtakarított pénz átkerülhetne a béralapba. Petr Necas kormányfő jelezte, tudomása van ezekről a problémákról, ezért úgy véli, időszerűvé vált a szolgálati törvény módosítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.