Visszalépett az Operaház főigazgatója

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap felajánlotta lemondását Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház szerdán kinevezett főigazgatója, amit Réthelyi Miklós miniszter elfogadott.
Megírtuk: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) április elején írta ki az Operaház főigazgatói pályázatát. A pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság május 20-án 8:1 arányban Horváth Ádám pályázatát javasolta elfogadásra. Szerda délután Réthelyi Miklós kinevezte Horváth Ádámot főigazgatóvá, este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményben tudatta: a kinevezés érvényessége kérdéses, a május 31-i kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Réthelyit, hogy ne hozzon döntést a következő kormányülés előtt, mivel majd akkor értékelik a szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét – szólt az indoklás. Az előadó-művészeti törvény szerint a pályázatok elbírálása után 15 napon belül döntenie kell a miniszternek. A főigazgatói posztra történő kinevezés módjáról a június 7-i kormányülésen döntenek. Az Operaházban jelenleg Horváth Ádám főigazgatói kinevezését támogató és ellenző aláírásgyűjtés is folyik. Több művész demonstrációt szervezett a Nefmi épülete elé azzal az indokkal, hogy „a pályázatok elbírálása anélkül történt meg, hogy a jelentkezőket meghallgatták volna, a miniszteri biztos munkáját értékelték volna”; ezt végül elnapolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.