Zajlik a klímacsúcs előkészítése

Dékány Lóránt
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább kell vinni a tavalyi cancúni klímakonferencia lendületét – Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint ez az egyik fő célja a héten véget érő bonni találkozónak. A kéthetes ENSZ-ülésszak – amelyen több mint 170 ország több mint 1200 szakembere vesz részt – elsődleges feladata az év végi dél-afrikai klímacsúcs előkészítése. Az eseményen hazánk az EU soros elnökeként az egész unió érdekeit képviseli. Olajos Péter elmondta, az ENSZ által megfogalmazott globális cél az, hogy két Celsius-fok alatt stabilizálódjon a világ átlaghőmérsékletének emelkedése. Az ehhez szükséges eszközökről azonban vita folyik.
A helyettes államtitkár arra emlékeztetett, hogy idén Bangkokban már zajlott hasonló találkozó. Akkor az esemény utolsó napján sikerült megállapodásra jutni, mégpedig arról, hogy milyen ütemterv alapján haladjon tovább az ügyek megoldása. A tárgyalások eredményeképp több kulcskérdésben előrelépés történt az új klímapolitika kialakítása érdekében, ugyanakkor a cancúni megállapodás csak kiindulási alap, amelyre építve legkorábban a 2011-es dél-afrikai konferencián jöhet létre jogilag kötelező megállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.