Zarándokút a Fekete Madonnához

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czestochowa Lengyelország legszentebb helye, nemzeti önazonosságának forrása, a Fekete Madonna innen tekint le gyermekeire, akik tömegesen zarándokolnak el hozzá. A jellegzetes, fekete arcú Istenanya-ikont egykor valószínűleg Magyarországról vitték el a pálos szerzetesek a Jasna Góra-i kolostorba, azóta nemegyszer megmentette Lengyelországot, majd később II. János Pál pápa is a kolostornak ajándékozta azt az övet, amelyet az ellene elkövetett merénylet idején viselt. A lengyel pápa Szűz Máriának köszönte meg, hogy megmentette az életét 1981-ben, ezzel együtt hat alkalommal látogatta meg a Jasna Góra-i kolostort pápaként.
Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok június 24-én újra elzarándokolnak Czestochowába. Velük lehet tartani a lelki élményt jelentő útra, ugyanis a zarándoklatot vasúton szervezik. A zarándokok Krakkót érintve érkeznek a kegyhelyre, ahol a II. János Pálról elnevezett zarándokközpontban fognak éjszakázni. Krakkóban a magyarok megkoszorúzzák Báthory István szobrát, és imádkoznak Szent Hedvig királynő sírjánál, ellátogatnak a nemrég repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski lengyel elnök sírjához, a négynapos út utolsó napján pedig Ószandecben elmennek Árpád-házi Szent Kinga emlékhelyéhez, s a II. János Pál múzeumot is megtekintik. A Misszió Tours (www.missziotours.hu) által szervezett zarándokúton fővédnökként Kövér László házelnök is részt vesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.