Zenei időutazás a Cseri-parkerdőben

Közel százezer látogatót vonzott az idei Pannónia Fesztivál. A várpalotai Cseri-parkerdőben százötven zenekar lépett fel, csak Hobo koncertje maradt el. Incidensben sem volt hiány: elfogtak egy sátorfosztogatót, a Belmondo zenekar pedig beszámolt arról, hogy koncertjüket megrövidítették, és kifelé menet a biztonságiak átkutatták egyiküket. A szervezők később elnézést kértek.

Csibra Tibor
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve csábítja híveit a Pannónia Fesztivál, s az idén immár ötnapos időutazásban lehetett része azoknak, akik ellátogattak a Bakony lábainál elterülő Cseri-parkerdőbe. A Pannónia Fesztivált többször leírták már az elmúlt esztendőkben, de az esemény köszöni, jól van, és a kritikák ellenére az egyik legnagyobb hazai zenei találkozóvá nőtte ki magát.
A Pannónia Fesztivál a nemzetközi felhozatal ellenére még mindig a hazai előadókra koncentrál: fellépett a Belmondo, a Vad Fruttik, a Kowalsky meg a Vega, a Subscribe, vagy az Alvin és a Mókusok is. Húzónévnek persze ott volt egy igazi világsztár is, az amerikai Twisted Sister. A csaknem negyven éve a színpadon álló New York-i bohócrock-formáció neve ugyan sokaknak cseng ismerősen, a vártnál mégis kevesebben, voltak rájuk kíváncsiak. Dee Snider és bandája a Cseri-parkerdőben is, mint bárhol a világon, megtett mindent a sikerért, a közönség szeretetéért, de négy évtized után talán már ők is elgondolkodtak azon, hogy egy emberöltő alatt miért csak két olyan dalt tudtak összehozni, amelyek alapján hallgatóik azonosíthatják őket. A meglehetősen vegyes korcsoportú közönségnek jelentős része hűvösen szemlélte Sniderék produkcióját, a tengerentúlon egykor hatalmas stadionokat megtöltő jenkik számára vélhetőleg nem ez az este volt a nagy visszatérés. A Pannónia Fesztiválon nincs kasztosodás, ahol a szerencsésebb csillagzat alatt született yuppie-közönség távolságtartóan méregeti a rock-, a metál- vagy a punkzenekarok, illetve a népzenét játszó csapatok rajongóit. A várpalotai happening még olyan, mint tizenhét éve a Sziget, béke és nyugalom honol.
Bár a Pannóniát már Magyarország második legnagyobb fesztiváljaként is emlegették, jellemző, hogy öt napja alatt egyetlen olyan látogatót vettek őrizetbe a rendőrök, aki a sátrakat fosztogatta. Más hasonló buliktól eltérően a fesztiválozók nem cövekeltek le a nekik tetsző zenekaroknál, színpadoknál, hanem folyamatosan vándoroltak, így akinek volt elég ereje, illetve sörkészlete, gyakorlatilag mindent láthatott a műsorból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.