Zsaroló és uzsorás vagy áldozat?

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsarolás és uzsora miatt állt bíróság elé tegnap egy roma férfi és élettársa Nyírbátorban. Farkas Zsoltot, aki korábban a piricsei cigány kisebbségi önkormányzat elnökeként tevékenykedett, és élettársát, Diczkó Erzsébetet tegnap hallgatta ki vádlottként a városi bíróság. A vádirat szerint a 36 éves férfi és 34 éves élettársa egy piricsei házaspártól alaptartozásuk megadása után fenyegetéssel uzsorakamatot követelt – tájékoztatott Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője.
A vád szerint a sértettek tavaly májusban előbb 20 ezer forintot kértek kölcsön, később pedig élelmiszereket vásároltak Farkaséktól 42 ezer forint értékben. A házaspár a tartozás fejében július elején 78 ezer forintot adott meg, ám a vádlottak augusztusban lakásukon megjelenve még 275 ezer forint követeltek, nem fizetés esetén megöléssel fenyegetve őket. A volt kisebbségi vezető a vádirat szerint nyakánál megragadta a sértett házaspár férfi tagját, és meg is ütötte. Az uzsorásokat az asszony feljelentését követően kommandósok fogták el.
Farkas Zsolt, aki büntetett előéletű, és jelenleg előzetes letartóztatásban van, bíróság előtt tagadta az uzsorát és a bántalmazást, fenyegetést egyaránt. Azt vallotta, az eset előtt három hónapja nyújtott hitelt úgy, hogy bevásárolt a helyi boltban, és az élelmiszert kisebb haszonnal későbbi fizetésre továbbadta. A vádlott a tegnapi tárgyaláson a noteszében szereplő konkrét nevekről és pénzösszegekről nem tudott a bíróságnak felvilágosítást adni, közölte, azt mások írhatták oda.
A szabadlábon védekező Diczkó Erzsébet azt vallotta, a sértett családja azért állítja, hogy fenyegették őket és uzsorakamatot követeltek tőlük, mert így akartak bosszút állni rajtuk, mivel szerintük az egyik fiukat Farkas Zsolt és ő juttatta börtönbe. L. R. a baktalórántházai iskolában követelt védelmi pénzt az oda járó tanulóktól. A sértett családfő viszont azt állította, fia ügyét a Baktalórántházán uzsorázó Farkas indította el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.